Az ismert belsőépítész, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke belsőépítészeti tervezői életművének befejezése után egy speciális, másutt ismeretlen mozaik-kollázs technikát fejlesztett ki, amely anyagában a különböző fafajták belső tulajdonságainak, vizuális megjelenítésének felfedezésén alapul. Ennek a munkának az eredménye tekinthető meg a kiállításon.

 

BDG_5580
Fotó: Bartos Gyula

?Fekete György 85 alkotását állítottuk ki? ? mondta el Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész megnyitó beszédében. Hozzátette: ?1952 óta ismerlek, azóta vagyunk barátok. Nem emlékszem, hogy egyszer is veszekedtünk volna, pedig átéltünk közösen néhány történelmi korszakot.? Megjegyezte, hogy 1963-ban együtt mutatkoztak be a Csók Galériában, majd hozzátette: ?1990 után csodáltalak igazán, hogy megalkuvástól mentesen küzdöttél a szakmáért. Mindketten ott voltunk 1992 januárjában, amikor kikiáltották a Magyar Művészeti Akadémiát, okos közbenjárásod nélkül pedig nem lennénk ma köztestület.?

 

Az alkotások elemeinek struktúrájába komponálja bele személyes fotó-, fém-, ékszer- és szerszámemlékeit. A kiállítás 85 kompozíciót mutat be a szerző 85. születésnapján.

Kultúra.hu