Kolozsvari_Magyar_Napok
Magyar Állami Népi Együttes
fotó forrása: magyarnapok.ro

A tíz évvel ezelőtt szervezett első magyar napok programsorozat mintául szolgált megannyi erdélyi város magyar közösségének. Az évről évre gazdagodó programkínálat minden korosztály számára tartalmas és minőségi kikapcsolódást biztosít. A fesztivál ideje alatt belakják Kolozsvár tereit, s az eldugott vagy kevésbé látogatott, ám a Kolozsvár-életérzéshez kötődő helyszínek is megtelnek élettel. A jubileumi rendezvényen kiállítással tekintenek vissza a korábbi évek kolozsvári és más városokban szervezett magyar napjaira, 133 helyszínen mintegy 630 program várja az érdeklődőket.

Szerelmi_bajital
Donizetti: Szerelmi bájital

A programok között szerepel a magyar Állami Népi Együttes erre az alkalomra készített előadása, amelyet a vasárnapi nyitógála keretében nézhet meg a közönség, és a Magyar Állami Operaház Szerelmi bájital című szabadtéri operaelőadása. A fesztiválon fellép többek között Zorán, Ákos, a Quimby, Szalóki Ági, az USNK, Szalonna és Bandája, a Neoton Família, a Ladánybene 27, a Honey Beast, továbbá színészzenekarok és klasszikus zenei együttesek koncertjeivel is várják a fesztivál látogatóit.

A rendezvény különböző helyszínein mintegy száz gyermekprogrammal, ötven filmvetítéssel, 25 tárlatmegnyitóval, városnéző sétákkal, a Kolozsvári Állami Magyar Színház miniévadával, futó- és sakkversennyel várják az érdeklődőket. A kiállítások között szerepel a Kolozsváron született Korniss Péter fotográfus Változások című kiállítása, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum Ady-emlékkiállítása is.

b_zoran-czinzel-laszlo
Zorán
Fotó: Czinczel László

A rendezvény minden napján pódiumbeszélgetésen idézik a 30 évvel ezelőtti rendszerváltást. Két szoboravatóra is sor kerül: a Magyar Unitárius Egyház Dávid Ferenc egyházalapítónak, a Művészeti Múzeum pedig alapítójának, Ditrói Ervinnek állít szobrot.

grundzenekar2
A Grund ? vígszínházi fiúzenekar koncertje augusztus 20-án 21.30-kor kezdődik
Fotó forrása: fesztbaumbela.hu

A magyar napokon hétfőtől lesznek előadások a Fő téri nagyszínpadon, és szerdától fesztiválutcává alakul a Farkas utca. Idén is a rendezvénysorozatba illeszkedik a Szent István-napi Néptánctalálkozó, a Mimesis kortárs művészeti fesztivál.

Részletes információk itt.