A kortárs nemzetközi színházi fesztivált november 23. és 30. között rendezik meg Szabadkán.

A régió egyik legizgalmasabb színházi fesztiválja idén a Right here right now (Itt és most) alcímet viseli. Urbán András főszervező elmondta: az alcím pont a színházra vonatkozik, hiszen az a jelen idő művészete, „itt és most történik, aki itt van, itt van, aki nincs, az nincs".

A tizenegyedik Desiré fesztivál nyitónapján Urbán András rendezésében láthatja a közönség a belgrádi Bitef Színház M.I.R.A. című előadását, ezt követően a párizsi Nacera Belaza Társulat előadásában tekinthetik meg a Le Cercle című produkciót. Másnap Nagy József vajdasági származású, Franciaországban élő művész Mnémosyne című performanszát és fotókiállítását mutatják be. A csupán kis létszámú néző számára játszott performanszt a művész a fesztivál majdnem minden napján előadja, van hogy kétszer is. November 24-én Nagy József előadása után Hód Adrienn koreográfiáját, a budapesti Hodworks Délibáb című előadását játsszák.

A fesztivál harmadik napján a Tünet Együttes A tünetegyüttes reality a pincében című produkciójával vendégszerepel. Szabó Réka rendező társulatának történetét mutatja be, ugyanakkor a független színházak sorsát kutatja. Ezt a belgrádi Stari Grad Kulturális Központ Vox Dei polgári engedetlenség című előadása követi.

Törökországból érkezik Szabadkára Mustafa Kaplan rendezése, a Dolap. A Taldans társulat előadása – amelynek címe törökül szekrényt és trükköt is jelent – közel húszéves. Bemutatják Andrei Majeri rendezésében a bukaresti Apolló 111 Színház Medeia fiai című produkcióját is, amely egyebek mellett a nemi diszkrimináció, a macsóság, a nőgyűlölet és a patriarchátus kérdéseivel foglalkozik.

A magyarkanizsai Regionális Kreatív Műhely Éjidő című produkciója november 27-én lesz látható. A darabot Pilinszky János művei alapján Mezei Kinga rendezte. Aznap este a Szabadkán Selma Spahic rendezésében mutatják be a Falak között című előadást.

A Bitolai Nemzeti Színházban Igor Vuk Torbica állította színpadra Euripidész azonos című műve alapján a Bakkhánsnők a hanyatlás rövid története című előadást november 28-án. Igor Vuk Torbica az egyik legismertebb és legfelkapottabb fiatal rendező a térségben. Szintén az ő rendezésében lesz látható a fesztivál zárónapján Moliére Tartuffe-je is a Zombori Népszínház és az újvidéki Szerb Nemzeti Színház előadásában.

November 28-án a maribori Moment társulat Hős 3.0 a szavakon túl című produkciója következik. A rendezvény utolsó előtti napján lesz meglepetéskoncert, előtte a ljubljanai Szlovén Ifjúsági Színház A dolgok ellentéte című előadása. Boris Nikitin produkciója mindent megkérdőjelez, és aztán mindennek az ellentétét is.

A fesztivált egy Urbán András-rendezés zárja. A cetinjei Zetski Dom Királyi Színház Tőke című produkciója Karl Marx fő művének felhasználásával készült.

A szabadkai színházi rendezvényre Szerbiából, Magyarországról, Szlovéniából, Franciaországból, Horvátországból, Törökországból, Romániából, Észak-Macedóniából és Montenegróból érkeznek színészek, rendezők és társulatok. Az esti produkciók mellett közönségtalálkozókon, kötetlen beszélgetéseken, filmvetítéseken és kritikai szemináriumon is részt vehetnek a nézők. A Desiré Akadémián nemzetközi konferenciát szerveznek a társadalmilag elkötelezett ifjúsági kultúráról, illetve kiállításon mutatják be a belgrádi Bitef Színház elmúlt harminc évét.