Tornai József alkotásai biztos építőkövei egy történelmi-szellemi korszaknak, hozzájárulnak egy civilizáció fennmaradásához és kiteljesedéséhez ? fogalmazott az ünnepségre küldött levelében dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, aki szerint a hét évtizedes, a maradandóság jelét magán viselő életmű hatalmas gazdagságát jelzi a magyar irodalomban páratlanul nagyszámú, eddig összesen 46 kiadott Tornai-kötet.

Tornai József egyetemes lírai világa csak a mindenséggel, a kozmosz irdatlan mélységeivel mérhető. Művészete a költészet legősibb hagyományával áll szimbiózisban ? mondta Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke. Kiemelte: bepillantva a Tornai-univerzumba az olvasó az emberi, sőt az állati, növényi és ásványi lét egészével találja szembe magát.

Mezey Katalin, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) irodalmi tagozatának vezetője hangsúlyozta: a 90 éves költő köteteiben újra és újra nekifut a világ, az élet és a létezés megértésének. Életpályája rámutat, hogy az alkotó embert leginkább és legkövetkezetesebben az írásai, a versei emelik fel.

Tornai József a 20. század nagy lírikusai között a legjelentősebbek egyike ? hangsúlyozta Szakonyi Károly Kossuth-díjas író, drámaíró és dramaturg a Magyar Írók Egyesülete nevében.

Szerencsés az a nemzeti irodalom, amelynek három olyan költőóriása ? Vasadi Péter, Lator László és Tornai József ? van, aki a 90. életévébe lépve vagy már be is töltve azt, még mindig dolgozik ? fogalmazott Turczi István, a Magyar P.E.N. Club főtitkára.

Az ünnepségen a Petőfi Irodalmi Múzeum nevében Radics Péter, a MANK Nonprofit Kft. részéről Mirtse Zsuzsa író-költő köszöntötte a Kossuth-díjas szerzőt.

Az est végén Tornai József úgy fogalmazott: hosszú élete alatt azt tanulta meg, hogy nagyon keveset tudunk a ?rettenetes valamiről, amit az emberiség világnak keresztelt el?. ?Látszólagos ellentmondás, de ez azt is jelenti, hogy igyekeznünk kell minél többet tudni. A költő feladata pedig az, hogy tisztában legyen a világ összes paradoxonjaival? ? fűzte hozzá a 90 éves szerző.

Az esten Szabó András szavalta Tornai József verseit, nagybőgőn Devich Benedek, zongorán Magyar Valentin működött közre.

Fotó: MTI