A holokauszttúlélő íróra készítette Szabó Réka a Tünet Együttes Sóvirág – avagy A létezés eufóriája című előadását, amelyben az akkor kilencvenéves Fahidi Éva egy fiatal táncosnővel, Cuhorka Emesével lépett színpadra.

Fahidi Éva debreceni nagypolgári zsidó családba született 1925 októberében. Bár szülei 1936-ban kikeresztelkedtek, 1944. április 29-én a Fahidi családot elfogták, gettóba kényszerítették, majd nem sokkal később az auschwitz-birkenaui koncentrációs táborba deportálták. Húgát és édesanyját már a szelekciókor megölték, édesapja a tábori körülményekbe halt bele. Fahidi Éva, túlélve a haláltábort és az azt követő időszakot is, 1945 augusztusában tért haza. Később nyelvtudásának köszönhetően a külkereskedelemben helyezkedett el.

Emlékiratai 2005-ben Anima Rerum – A Dolgok Lelke címmel jelentek meg, 2019-ben adták ki A szerelem alanya és tárgya című kötetét. 2015-ben Szabó Réka rendező felkérésére színpadra lépett a Tünet Együttes Sóvirág – avagy A létezés eufóriája című táncprodukciójában. A fiatal táncosnővel, Cuhorka Emesével készített duett Fahidi Éva életét fordította le a tánc nyelvére.


64ff263e1f2681e3a5032dde.jpg
Fahidi Éva és Cuhorka Emese a Sóvirág előadásban. Fotó: Birtalan Zsolt

Az előadást, amely elnyerte a Színikritikusok díját, 2019 márciusáig több mint nyolcvanszor adták elő. Az előadás születéséről készült a több filmfesztiválon díjazott egész estés dokumentumfilm, A létezés eufóriája.

Fahidi Éva rendszeresen felhívta a figyelmet az erősödő szélsőjobb veszélyeire.

A nyitóképen Fahidi Éva a Tünet Együttes Sóvirág – avagy A létezés eufóriája című előadásának próbáján a budapesti Vígszínház Házi Színpadán 2015. október 12-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán