fbpx

A 18. század óta nem játszott darab is elhangzik a Haydneum Egyházzenei Fesztiválon

2023. június 9. és 17. között rendezi meg második Egyházzenei Fesztiválját a Haydneum Budapesten, az Egyetemi templomban.

Ez a találkozás kiváló alkalom arra, hogy megmutassák a XVII. és XVIII. században született magyar, illetve magyar vonatkozású egyházzene gazdag repertoárjának értékeit. Idei fesztiválunk koncertjein a legkiválóbb magyar kórusok, és korhű vagy akár modern hangszereken játszó zenekarok szólaltatják meg hozzáértéssel ezeket a műveket. 

Az Egyházzenei Fesztivál hazai előadókat vonultat fel: közreműködői között szerepelnek az intézmény rezidens együttesei – a Vashegyi György művészeti vezetése alatt működő Purcell Kórus és Orfeo Zenekar a nyitókoncerten Gál József fiatal karmester irányításával lép színpadra –, a Nemzeti Énekkar és a Budapesti Vonósok Somos Csaba vezetésével, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar új főzeneigazgatójuk, Vashegyi György kezei alatt, de Budapesten vendégeskedik a Debreceni Kodály Kórus és a Capella Savaria is, akiknek karmestere Kocsis-Holper Zoltán lesz. 

Igazi kuriózumnak ígérkezik a fesztivál záróhangversenye, melyen Gregor Joseph Werner a XVIII. század óta előadatlan művei csendülnek fel az Országos Széchényi Könyvtár Esterházy-gyűjteményéből, a Vashegyi György vezette Purcell Kórus és Orfeo Zenekar előadásában. A koncertet ismertető beszélgetés előzi majd meg, beavatva a közönséget a kutatási, előkészítő folyamatok rejtelmeibe, ami által maguk is felfedezés részeseivé válhatnak. Erre a koncertre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A kiváló együtteseket a hazai régizenei élet jól ismert szólistái egészítik ki: a fesztivál vendége lesz Kovács Ágnes, Kovács Csilla, Kovalik Erika, Szutrély Katalin, Tillai Csilla, Zemlényi Eszter, Balogh Eszter, Láng Dorottya, Thurnay Viola, Bárány Péter, Csapó József, Komáromi Márton, Mészáros Péter, Borka Ákos, Cserményi Zsombor, Kósa Lőrinc, Melkovics Zoltán és Najbauer Lóránt.

A szünet nélküli, este 8 órakor kezdődő (kivétel: június 11., vasárnap, 20:30) koncertek műsorán szerepelnek Marc-Antoine Charpentier, Georg Christoph Strattner, Joseph és Michael Haydn, Istvánffy Benedek és Gregor Joseph Werner ismert és kevésbé ismert, illetve Werner esetében teljesen ismeretlen művei.

A Budapesten adott műsorok nagy részét országszerte újra meghallgathatja a régizene iránt érdeklődő közönség: Kengyelen, Tihanyban, Makón és Szegeden fog vendégszerepelni a Haydneum Egyházzenei Fesztiválja.

További információ: www.haydneum.com 

Fotó: Haydneum / Bartyik Dániel

A rovat további cikkei