A Fortepan Masters fotóalbum a legjelentősebb magyar, szabadon felhasználható fotóarchívum, a Fortepan képeiből válogat. A gyűjtemény folyamatosan bővül, jelenleg több mint százhetvenezer fényképet tartalmaz.

Az album címében használt kollektív fotográfia kifejezés arra utal, hogy a kiadványban szerepeltetett szerzők (amatőrök és hivatásosok) közti különbségek felszámolása érdekében úgy kezelték az archívum egészét, mintha azok egyetlen szerző képei lennének, aki magyar volt, és átélte az egész huszadik századot. Így a fotókönyv a 20. század kollektív emlékezetének lenyomata is.

A 333 darabos válogatás emellett tudatosan kerül minden történelmi vagy tematikus szempontot, inkább a fotográfiában rejlő művészi értéket, költészetet, a fénykép tiszta, narratívától mentes, átütő erejét emelte a középpontba.

A könyv tervezője, Salát Zalán Péter egyedi megjelenésű könyvtárgyat hozott létre. A Fortepan Masters a megszokott könyvekkel szemben dupla gerincű könyvtesttel rendelkezik, oldalpárok helyett „triptichonok” alkotják. Az így létrejövő felületeken a könyv szabad lapozgatásával lehetőség nyílik az egyéni képszerkesztésre is: a fényképek megannyi módon összeolvashatók, kapcsolatba hozhatók.

Fotók: Villányi Csaba