Június 25. és 27. között 21. alkalommal rendezik meg a Körös-völgyi Sokadalom elnevezésű népművészeti fesztivált Gyulán, amely egyben a Gyulai Várszínház 58. évadának nyitánya is – közölték a rendezvény főszervezői kedden sajtótájékoztatón.

A fesztiválon a népművészet teljes komplexitásában jelenik meg a hagyományoknak megfelelően. Az Alföld kilenc népművészeti egyesületének több mint száz tagja vásárral, mesterségbemutatóval és játszóházzal várja az érdeklődőket. Idén a halászat és a vadászat tematika lesz a kiemelt, így lesz vadászkürt-bemutató és az egykori, kézi halászhálókötést és varsafonást is el lehet sajátítani. A gyerekek íjakat és horgászbotot készíthetnek, emellett régimódi játszótérrel, kosaras körhintával és mesesátorral is várják őket.

A 14. Határ Menti Összművészeti Fesztivállal veszi kezdetét a háromnapos rendezvénysorozat, amelyen a Dél-Alföld szinte valamennyi nagyobb néptánccsoportja képviselteti magát. A táncosokat három nap három különböző zenekar kíséri: a Ludas, a Suttyomba és a Talléros. A péntek esti gálaműsoron első alkalommal adják át a Gál László-ösztöndíjat.

Két profi együttes is fellép szombaton és vasárnap este 6 órakor, a Duna Művészegyüttes a Kis magyar táncrajz, a Viharsarok Táncszínház pedig a Rendhagyó történelemóra című darabjaikat mutatják be.

A népművészeti fesztivál egyben a Gyulai Várszínház 58. évadának nyitó hétvégéje is. Az első előadás június 28-án az Othello lesz a Katona József Színház tolmácsolásában. A Várszínház csaknem ötven előadással és öt új bemutatóval készül az évadra.
A fesztivál részletes műsora a www.korosvolgyisokadalom.hu; a Várszínház bemutatói a www.gyulaivarszinhaz.hu oldalon nézhetők meg.

Nyitókép forrása: Gyulai Hírlap