fbpx

A 30 éves Fusio Group a Trafóban lép fel

Harmincadik születésnapját ünnepli idén a Fusio Group. A hazai jazzszíntér kiemelkedő formációja április 24-én vasárnap jubileumi koncertet ad a Trafó Kortárs Művészetek Házában, és új albumot is megjelentet.

A sorban nyolcadik, XXX című Fusio Group-album ezen a koncerten debütál, ezt követően a zenekar országos koncertsorozatra indul.

A Fusio Group 1992-ben alakult Fusio Quartet néven, Szendőfi Péter és Studniczky László közös ötlete alapján. A zenekarvezető Szendőfi Péter szerzeményeit játsszák a kezdetektől fogva, muzsikájuk a fúziós dzsessz műfajba sorolható.

2005-ben eMeRTon-díjat kaptak az év jazzegyüttese kategóriában.

Számos hazai koncertsorozatuk volt, és külföldi fesztiválokon is részt vettek (Egyesült Királyság, Németország, Szlovákia, Belgium).

A zenekar tagjai: Szendőfi Péter (dob), Elek István (szaxofon), Kormos János (gitár), Tálas Áron (billentyűs hangszerek), Szuna Péter (basszusgitár). A Fusio Group eddigi albumai: Life Rhythm (1994),  Attitudes (1999), Energy (live, 2003), Stickman (2007), Soul Food (2010), Wanna Dance? (2014), Step Away! (2018).

A 30 éves zenekar jubileumi albumán is kizárólag új, saját szerzemények szerepelnek.

A jól megkomponált és hangszerelt fix témákat improvizációkkal, teljesen kötetlen, spontán részekkel ellenpontozzák. A kompozíciókban olykor az elektronikus zenéből átvett effektek, loopok, samplerminták is felbukkannak. Nagyívű dinamikai skála jellemzi az előadásmódot.

Nyitókép: Fusio Group/Bakos Károly Livius

A rovat további cikkei