Március 2-án, kedden tartják a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár sorozatának hatvanadik vitáját.

Baloldali Blokk egykoron – 75 éve hozta létre politikai szövetséget a Magyar Kommunista Párt, a Magyar Szociáldemokrata Párt, a Nemzeti Parasztpárt és a Szakszervezeti Tanács címmel tartják a sorozat következő részét.

A Baloldali Blokk 1946. március 5-én jött létre a Magyar Kommunista Párt kezdeményezésére, amikor politikai szövetséget kötött a Magyar Szociáldemokrata Párttal, a Nemzeti Parasztpárttal és a Szakszervezeti Tanáccsal azzal a céllal, hogy a baloldal befolyását és hatalmi pozícióit erősítse a belpolitikában. Az előzményekhez hozzátartozik, hogy az 1945. november 4-i nemzetgyűlési választásokon a Független Kisgazdapárt 57 %-os többséggel nyert, tehát abszolút többségben volt. Ennek ellenére koalíciós kormány alakult, ugyanis a háborúban győztes hatalmakat képviselő Szövetséges Ellenőrző Bizottságnak ez volt a határozott kívánsága. A baloldalnak sikerült megbuktatnia a koalíciós kormányt és elérte, hogy 1947. augusztusának végére új választásokat hirdessenek meg.

A témát Marinovich Endre főigazgató-helyettes, kutatócsoport-vezető moderálása mellett Zinner Tibor tb. egyetemi tanár és Glaub Krisztián, a VERITAS levéltárosa tárgyalják meg.

A beszélgetés kizárólag online formában tekinthető meg ezen a linken.

Nyitókép forrása: lazarus.elte.hu