Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség új kulturális létesítménye színházi előadások mellett kiállításoknak, koncerteknek, könyvbemutatóknak és közösségi rendezvényeknek is otthont ad majd.

A Baross utcai egykori pártszékház egykori épületét az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség megbízásából, a Future Plans építésziroda tervei szerint alakítják át, hogy ott korszerű színház és kulturális központ működhessen. A Firgun Ház a tervek szerint 2024 decemberétől várja látogatóit színházi előadások mellett koncertekkel, kiállításokkal, könyvbemutatókkal és közösségi rendezvényekkel, de az épületben kóser étterem és kávézó is lesz. A beruházást az Emberi Erőforrások Minisztériuma 1,8 milliárd forinttal támogatta, a kivitelezési munka a napokban kezdődik.

A színházteremben a tervek szerint saját bemutatók, befogadott előadások, önálló estek, tematikus estek is megvalósulnak, a kis színházterem pedig a független színházi szféra alkotóinak, a vidéki színházak stúdiószínházi produkcióinak, és koprodukcióknak teremt bázist. Réczei Tamás, a Firgun Ház – Színház és Kulturális Központ szakmai vezetője szerint az új budapesti színház jelenlétet és bemutatkozási lehetőséget szeretne biztosítani frissen végzett és egyetemi tanulmányait végző színházrendező és bábrendező hallgatóknak is.

Látványterv: Future Plans építésziroda