fbpx

A bécsi Musikverein közönsége is bérletet válthat a Pannon Filharmonikusokra

A Pannon Filharmonikusok a bécsi Musikverein évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába kapott meghívást. A hazai együttesek közül elsőként sikerült a rangos hangversenyteremben felkérésre sorozatot indítani. Legközelebb május 22-én hallható a zenekar az osztrák fővárosban.

A Pannon Filharmonikusok az egyetlen magyar együttes, amelynek rendszeres fellépései vannak a bécsi Musikverein bérletes koncertjeinek sorában. 2021 októberében adta első hangversenyét az Aranyteremben, majd három évadon át két-két alkalommal, a Bogányi Tibor vezető karmester által dirigált koncerteken magyar vendégművészek lépnek fel. A pécsi székhelyű nemzeti együttes legközelebb a bécsi közönség előtt Vivaldi, Schumann és Schubert műveit adja elő Bogányi Tibor vezényletével. Szólistaként a Pécsről induló, mára a bécsi zeneakadémia professzoraként is elismert világhírű csellista, Várdai István lesz az együttes partnere.

A pécsi Kodály Központ rezidens zenekarát 210 évvel ezelőtt egy sikeres bécsi zeneszerző, Lickl György alapította,

aki nem csupán az európai szellemiséget hozta el a magyar délvidéki kisvárosba, de a nemzetközi zenei gondolkodás igényét is elültette. A májusi koncert a Musikvereinben ezért egyfajta visszatérés a kezdetekhez.

Lickl Bécsből 1807-ben áttelepült muzsikusként, Mozart-kortársként és Haydn-tanítványként, Bécs ünnepelt zeneszerzőjeként kezdett bele abba a munkába, amelynek eredményeként Pécs zenei élete intenzív fejlődésnek indult. Az évek során bécsi zenészeket szerződtetett, s hamarosan Magyarország legjobb zenekarát hozta létre. A zenei pezsgés természetesen magával hozott felmérhetetlen értékű szellemi, társadalmi, akár gazdasági fejlődést is, az pedig egészen természetes volt, hogy ami „ott fent Bécsben” elhangzott, azt nagyon rövid időn belül Pécsett is megismerték, játszották, beszéltek róla.

Fotó: PFZ/Dékány Zsolt
Május 22-án csellószólós, a hangszerre jellemző áradó dallamokban bővelkedő hangversenyt hallhat a Musikverein közönsége.

Bécs városa az est mindhárom szerzőjének életében fontos szerepet töltött be. Antonio Vivaldi a velencei intrikák kapcsán, élete végén Bécsben próbált szerencsét, Robert Schumann a szimfonikus stílusának fő inspirációját éppen a bécsi Franz Schubert „Nagy” C-dúr szimfóniájából merítette, Schubert pedig egész életében Bécsben élt. Vivaldi gordonka kettősversenye fülbemászó szekvenciáival ragadja magával a közönséget, Schumann versenyműve szenvedélyes közvetlenségével, Schubert szimfóniája pedig „mennyei hosszúságú” dallamaival – ahogy Schumann fogalmazott. Bogányi Tibor, az est karmestere egyúttal szólistaként is színpadra lép, ezáltal még inkább muzsikus partnere lesz az est másik szólistájának, Várdai Istvánnak. 

Nyitókép: Bogányi Tibor. Fotó: Pannon Filharmonikusok/Dékány Zsolt

A rovat további cikkei