A Berlinale ifjúsági zsűrijének méltatásában részesült a Szemem sarka című animációs film. Erhardt Domonkos a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animáció szakán, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készítette a rövidfilmet, amelyet a filmfesztivál Generation 14+ programjában mutattak be.

A 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutatkozott be Erhardt Domonkos Szemem sarka című animációja, amely azt a különleges pillanatot mutatja be, amikor a budapesti éjszakában két idegen fiatal élete egy egymásra nézés erejéig összefonódik.

Az elismerő oklevelet (Special Mention) a fesztivál ifjúsági zsűrije ítélte oda az animációs rövidfilmnek, akik a következőképp méltatták az alkotást: „Emlékszel arra a bizonyos pillanatra az életedből? Biztosan különösen varázslatos volt, talán nagyon intenzív is... Ez a film ilyen pillanatokra emlékeztetett bennünket, és már az elején elrepített minket egy utazásra a valóság tükröződő rétegei mögé. A film harmonikus stílusa egyszerre volt inspiráló és elgondolkodtató. Végül a részletekre való odafigyelés és a megható találkozás győzött meg minket. Bepillantás egy lehetséges álomvilágba a szemünk sarkából.” Az elismerést videóüzenetben köszönte meg Erhardt Domonkos a díjátadón, mint mondja, a kiemelt figyelemnek nagyon örül, úgy érzi, a film elérte valódi célcsoportját.

A Berlinale egyik legfiatalabb hivatalos zsűrijében, a Generation 14plus versenyben öt fiatal vesz részt, akik a nemzetközi zsűritől függetlenül ítélik oda a legjobb rövid- és egész estés filmeknek járó Kristálymedvéket és további elismeréseket. Az oklevél elősegítheti, hogy a Szemem sarka több fesztiválon, tévécsatornán is szerepelhessen, hiszen a Berlinale a világ egyik legrangosabb filmfesztiválja és filmforgalmazási platformja is.

Kiemelkedő kritikai fogadtatásban részesült a szintén Berlinalén debütáló Műanyag égbolt című egész estés animációs film is, amelynek alkotói Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta. A rotoszkóp technikával készülő öko-fantasyt nemsokára a magyar közönség is láthatja a hazai mozikban. A két filmben nemcsak a budapesti helyszín a közös vonás, az alkotók is ugyanott, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán tanultak. A Műanyag égbolt női főszereplője, Szamosi Zsófia, aki leginkább erős karaktereket alakít, ezúttal lírai énjét mutatja meg. A színésznővel a színészi lét törékenysége kapcsán erről a különleges feladatról is beszélgettünk.

Nyitókép: Erhardt Domonkos: Szemem sarka