fbpx

A biztonsági kockázatok ellenére megkezdődött Afrika legnagyobb filmfesztiválja

Megkezdődött Afrika legnagyobb filmfesztiválja a terrorizmus és erőszakhullámok sújtotta Burkina Fasóban.

A Burkina Faso fővárosában, Ouagadougouban 1969 óta kétévente megrendezett Pánafrikai Film- és Televíziós Fesztivál (FESPACO) az afrikai kontinens legnagyobb filmes eseménye. A fesztivál szombattól tart egy egész héten át. Az idei filmfesztivál mottója „Afrikai filmek és békekultúra”, díszvendége pedig Mali, ahol szintén puccsisták vannak hatalmon.

Idén 15 filmes alkotás verseng a legjobb afrikai filmnek járó Yennenga Arany Csődöre fődíjért.

Köztük van Apolline Traoré Burkina Fasó-i rendező Száhel-övezetben játszódó, Sira című drámája. A filmet, amely egy dzsihadisták által elhurcolt fiatal nő történetét meséli el, a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatták. A fődíj további esélyesei között van a szenegáli Moussa Séné Absa kényszerházasságról szóló, Xalé, les blessures de l’enfance (A gyermekkor sérelmei), valamint a marokkói Maryam Touzani Le Bleu du Caftan (A kaftán kékje) című alkotása. Mindemellett tunéziai, nigériai és dominikai köztársaságbeli filmeket is bemutatnak.

Az afrikai filmfesztivál házigazdájának fővárosában ugyanakkor hiány van mozikban: Ouagadougouban mindössze négy működő vetítőterem van.

A fesztivált szervező bizottság szabadtéri filmvetítéseket szervez, hogy a lakosság szélesebb köre is láthassa a versengő alkotásokat.

Az aranylelőhelyekben gazdag, 21 milliós Burkina Fasóban több fegyveres csoport aktív, amelyek közül néhány az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezet csatlósa. A szélsőséges csoportok ráadásul kiterjedt térségeket ellenőriznek a részben a Száhel-övezetben található országban. Franciaország a Burkina Fasó-i katonai vezetés kérésére felszámolta katonai jelenlétét a nyugat-afrikai országban, korábban pedig kivonta katonai kontingensét a szomszédos Maliból is, sokak szerint biztonsági vákuumot idézve elő. Tavasz óta a puccsal hatalomra került Ibrahim Traoré irányítja az országot átmeneti elnökként.

Nyitókép: A mali delegáció tagjai a 28. Pánafrikai Film- és Televíziós Fesztiválon. Fotó: Olympia de Maismont / AFP

A rovat további cikkei