fbpx

A Budapest Bábszínház kulisszái mögé visz a Deák17 Galéria tárlata

A Minden báb! kiállítás legfőbb ambíciója, hogy bevezesse a látogatókat a színház kulisszái mögé. A bábok, fotók, plakátok megtekintésén túl a látogatóknak lehetőségük nyílik arra is, hogy végigkísérjék egy bábelőadás születését a tervezőasztaltól a színpadig.

A színház immár 73 éves múltjának köszönhetően képzőművészetileg is értékes bábarchívummal rendelkezik: a tárlathoz mintegy huszonkétezer bábból álló gyűjteményből válogatott a két kurátor, Palya Gábor Dávid és Végvári Viktória. A kiállítás egyfajta történeti áttekintésre is vállalkozik, bemutatva a különböző korszakok bábjait és tervezőit,, valamint az egyes korosztályok számára készülő bábok esztétikájának változatosságát.

A bábszínház azonban nemcsak bábokból áll. A tárlaton megismerhetik az érdeklődők a Bábszínházban folyó sokrétű és különleges munkát is, azt, hogy a háttérben milyen sokféle szakma képviselőinek tehetsége és odaadása szükséges ahhoz, hogy egy bábszínházi előadás színpadra kerülhessen. A kiállítás megidézi a kellékesek, díszítők, világosítók, hangosítók, öltöztetők, sminkesek, fodrászok, a műhelyek, a szervezők munkáját és a Bábszínház semmivel sem összehasonlítható hangulatát.

A kiállításhoz szokás szerint múzeumpedagógiai foglalkozások is kérhetők iskolai osztályok számára, három különböző korcsoportnak. A Deák17 Galéria működése során először óvodás csoportoknak is készül interaktív foglalkozással.

A Minden báb! – A Budapest Bábszínház kulisszatitkai című kiállítás március 21-én, a bábszínházi világnapon nyílik és május 27-ig látogatható ingyenesen a Deák17 Galériában.

Nyitókép: Bábok A csodálatos mandarin előadásból: a Mandarin és a Lány, tervező: Koós Iván, 1969. Fotó: Piti Marcell

A rovat további cikkei