fbpx

A budapesti divathéten mutatkoznak be az ukrán divattervezők

Európában először, a nagy divathetek előtt Budapesten mutatják be kollekcióikat az ukrán tervezők.

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) augusztus 29. és szeptember 4. között immár 10. alkalommal rendezi meg a régió egyik legmeghatározóbb divateseményét, a Budapest Central European Fashion Weeket (BCEFW), melyen a szakmai együttműködések fontosságát helyezi a fókuszba. A Ukrainian Fashion Week (UFW) szervezőivel ápolt szoros partneri kapcsolatnak köszönhetően a magyar fővárosban mutathatják be kollekciókat azok az ukrán márkák, amelyeknek eddig a 25 éve folyamatosan megrendezett, kijevi székhelyű rendezvény nyújtott bemutatkozási lehetőséget. A nagy divathetek előtt megtartott BCEFW során természetesen kiemelt szerepet kapnak a magyar, illetve az ukránon túl más regionális tervezők tavaszi–nyári kollekciói is, így városszerte számos esemény keretében ismerheti meg a közép-európai kortárs dizájnereket a nemzetközi divatszakmai közönség.

Két ukrán tervező önálló catwalk show-val, további ukrán divattervezők pedig collective fashion show-val szerepelnek a 2023-as tavaszi és nyári kollekciókat felvonultató divathéten. Továbbá az ukrán divattervezők az értékesítésben is segítséget kapnak, hogy a vevők és a szakmai közönség minél jobban megismerhesse a munkáikat.

A hétvégi catwalk show-k helyszínéül a már év elején is nagy sikert aratott Szépművészeti Múzeum szolgál, ahol a kortárs divattervezők darabjainak bemutatásához műalkotások adnak egyedi keretet.

Az MDDÜ, valamint az UFW között nem ez az első együttműködés: a két szervezet közötti szakmai kapcsolattal több éve kölcsönösen támogatják egymást és a tervezők munkáját. Az ukrán tervezők évek óta visszatérő résztvevői a budapesti divathétnek, a magyar tehetségek pedig a kijevi divathétnek, továbbá az ágazat képviselői egymás divatipari rendezvényein is rendszeresen közreműködnek.

Nyitókép: The Sparkle Content

A rovat további cikkei