A Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara képviseli Magyarországot Észak-Európa legnagyobb designfesztiválján, a Helsinki Design Héten szeptember 8. és 17. között.

A csaknem száz programot kínáló esemény a legújabb irányzatok felvonultatásával kívánja inspirálni a design és az építészet területén dolgozó szakembereket és a látogatókat. A Helsinki Design Hét központi témája idén a kreatív történetmesélés lesz, ezt tükrözi a fesztivál címe is: Egyszer volt, hol nem volt.

A METU From Sketch to Screen című kiállítása a fiatal animációsfilm-készítő generáció vizuális elképzeléseit, mondanivalóját és technikai tudását mutatja meg öt kisfilmmel és két mozgáspróbával. Az öt bemutatandó animációs filmben plasztikusan jelenik meg a METU hallgatóinak változatos technikai tudása és művészi önkifejezése olyan univerzális témákban, mint a barátság, a magány vagy a bátorság.


64f9c0184720ee34a47990d9.jpg
Bartis Bálint: Paraszt és az uborkák

A bemutatkozás célja, hogy a látogatók betekintést nyerjenek az animációsfilm-készítés világába, többek között a 2D-s, 3D-s, a stop-motion és más kísérleti megközelítésekbe. Az animációs filmek mellett a látogatók végigkísérhetik a METU együttműködését Magyarország idei legnagyobb kulturális eseményével, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal, amelyben a hallgatók órai feladatként kapott tervezőgrafikai, formatervezői és elméleti projektekkel vettek részt.

A kiállítás megnyitójára szerevezett kerekasztal-beszélgetésen az animációs tervezés és a mesterséges intelligencia kapcsolatáról lesz szó. A METU tárlata szeptember 8-án nyílik a Helsinki Design Héten, majd a rendezvény után október 13-ig a Helsinki Liszt Intézetben lesz látogatható.

Nyitóképen részlet Palotás Adél Lights című filmjéből. Fotók forrása: Budapesti Metropolitan Egyetem