fbpx

A cannes-i Arany Pálma után a 27 a Friss Húst is megnyerte

A XI. Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztiválon a magyar versenyfilmek közül az Affrikáta és a 27 című animációs film győzött, a nemzetközi válogatásból a francia Roadtripper történetét díjazták. A legjobb színész díját Kováts Adél és Székely Rozi vihette haza.

A legjobb magyar élőszereplős rövidfilmnek járó elismerést az Affrikáta című film kapta. A legjobb magyar animációs film díját a májusban Cannes-ban Arany Pálmával elismert 27 című film, Buda Flóra Anna alkotása nyerte el.

A legjobb színészi alakítás díját két színésznőnek ítélte oda a zsűri: az Affrikáta című film főszereplőjének, Kováts Adél, illetve a Nikó című film főszereplőjének, Székely Rozinak.

A legígéretesebb 30 év alatti rendező díját Korom Anna érdemelte ki a Nikó című filmért.

A magyar versenyprogramban két különdíjat is kiosztottak: Bögi Máté Az úszó című alkotásának, valamint Hegyi Olivér A szív kertje című animációs rövidfilmjének.

A magyar zsűri tagjai Lisa Ogdie, a Sundance Filmfesztivál rövidfilmes vezetője, Julie Marnay, a European Short Pitch programigazgatója és Kuba Czekaj lengyel filmrendező voltak.

A Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének különdíját a Sárkánykor című film alkotója, Farkas Marcell kapta.

Idén először a szakmai zsűri mellett diákok is aktív döntéshozói lehettek a magyar versenyfilmek elbírálásának.

A diákzsűri elismerését első alkalommal Nagy Ádám vihette haza a Valóság filter című filmjéért. A XI. Friss Hús diákzsűrijét Farkas Rebeka, a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium mozgóképkultúra és médiaismeret tagozatos hallgatója, Hunyi Dániel, a Gyermekek Háza Alternatív gimnázium diákja, Földessy Margit vezette Szindra társulat tagja, valamint Páncélos Márton, az Eötvös József Gimnázium tanulója alkották.

A legjobb nemzetközi film a Roadtripper lett, a francia Christophe Granger alkotása.

A nemzetközi versenyprogramban három különdíjat is kiosztott a zsűri. Külön díjazásban részesült Grégory Carnoli és Thibaut Wohlfahrt filmje, a Fucking Head, Vytautas Katkus filmje, a Cherrie, valamint Sander Joon Sierra című filmjie.

A nemzetközi versenyprogram elismeréseiről Sasha Prokopenko filmforgalmazási szakember, Ukrajna legnagyobb rövidfilmes eseménye, a Kijevi Nemzetközi Rövidfilmfesztivál programigazgatója, Fülöp József animációs filmrendező és producer, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, illetve a számos nemzetközi díjjal jutalmazott Bernáth Szilárd, a Larry rendezője döntöttek.

A közönség négy kategóriában választotta ki kedvenceit.

A Queer Dreams szekcióban az amerikai Mike Donahue Troy című filmjére érkezett a legtöbb szavazat, a @Midnight nevű horrorblokkból a francia Censor of Dreams (rendező:k Raphaël Rodriguez & Leo Berne) című filmet díjazták a nézők, a nemzetközi dokumentumfilmek között Paczolay Zsófia Budapest Silo című alkotása örvendett a legnagyobb népszerűségnek. A nemzetközi versenyfilmek közül a portugál João Gonzalez Ice Merchants című filmjét választotta a legjobbnak a közönség.

Idén is megrendezték a Friss Hús Pitchfórumát, amelyen tíz előkészületben lévő alkotást pitcheltek alkotóik, és itt is kiosztottak díjakat.

A Pitchfórum győztese, Bárány Dániel vihette haza a Lovas Nándor-díjat a Toxik című filmtervéért, a zsűri különdíját Kenéz Ágoston Flódni című filmterve kapta. A Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete díját Schnabel Annabella Ennyit jelent, ha az ember felnőtt? című tervéért kapta.

Pitchfórum zsűrije Szakály Réka Anna, animációs rendező. dr. Kollarik Tamás producer, egyetemi oktató és K. Kovács Ákos filmrendező voltak.

A Pitchfórum mellett idén először a kisfilmes forgatókönyvek fejlesztése is hangsúlyos szerepet kapott.

A Balázs Béla Rövidfilmíró Pályázat és Workshopot a Friss Hús szervezői hagyományteremtő szándékkal új forgatókönyvíró tehetségek felkutatását és projektjeik fejlesztését tűzték ki célul. A több mint hatvan pályamű közül nyolc került be a Balázs Béla workshopra, amely a Friss Hús ideje alatt zajlott Kerékgyártó Yvonne író-rendező szakmai vezetésével, Fekete Ibolya rendező és Maruszki Balázs forgatókönyvíró mentorálásával. A nyolc döntős közül hárman, Balássy Fanni, Gál András, Kárpáti Jakab kaptak pénzdíjat.

A rovat további cikkei