Ifjabb Johann Strauss nagyoperettje, A cigánybáró népszerű részletei hallhatók 2021. január 21-én az Opera zongorakísérettel ingyenes koncertszerű keresztmetszeteket bemutató sorozatában. Az adás 20:00 órától látható az Operaház Facebook-oldalán és az Origón.

Ifj. Johann Strauss egyik budapesti látogatása alkalmával ismerkedett meg Jókai Mórral, az ismeretség gyümölcse pedig a valcerkirály egyik legkiválóbb operettje, A cigánybáró lett, amellyel a 60 éves Strauss újra meghódította a fél világot. A mű egyik legfőbb erénye operaszínpadra kívánkozó muzsikája, amelyben csodálatosan megférnek egymás mellett a csárdás, a cigányzene, a bécsi keringő és a fajsúlyosabb dallamok is.

A Jókai-kisregény megjelenését – és a bécsi operettbemutatót – követően száz évvel a mű Dargay Attila animációs rendezőt is megihlette, és azóta több nemzedék már a Szaffi című rajzfilmből ismerte meg a száműzetésből hazatérő nemes, a cigányasszony és rejtélyes leánya, a felkapaszkodott disznókereskedő és a temesvári pasa kincsének fordulatos történetét. A vájtfülűek azonban a rajzfilm aláfestő zenéjében is felismerhettek a népszerű operett ifj. Johann Strauss szerezte dallamait.

Az OperaSzerda közvetítésében A cigánybáró, Barinkay Sándor szerepét Boncsér Gergely énekli, aki 2018-ban Szinetár Miklós rendezésében debütált ebben a szerepben és még ugyanabban az évben Észtországban, a rangos Saarema-i Operafesztiválon is nagy sikert aratott a Magyar Állami Operaház produkciójában. A partnerei a koncertszerű előadásban Horti Lilla (Szaffi), Wiedemann Bernadett (Czipra), Szvétek László (Zsupán), Rőser Orsolya Hajnalka (Arzéna), Bátki Fazekas Zoltán (Carnero gróf), Farkasréti Mária (Mirabella) és Haja Zsolt (Homonnay lovag).

Az est művészeti vezetői: Tóth Erika és Lázár Katalin, zongorán közreműködik: Tóth Sámuel Csaba, vezényel: Kocsár Balázs. A műsor narrátora: Mona Dániel zenetörténész.