Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a MANK Nonprofit Kft. Staféta sorozatának harmadik, Urbán Ádám műveit bemutató kiállítását „A cirkusz láthatatlan lelke” címmel február 8-án nyitják meg a támogatáskezelő székházában.

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a kultúra és művészetek elhivatott támogatójaként kiállítássorozatot szervez, hogy ezzel is segítse a tehetséges művészek széles körben való megismertetését. A MANK Nonprofit Kft.-vel közös, Staféta elnevezésű programsorozatuk a művészeti tehetség átörökítésének megértésére tesz kísérletet művészdinasztiák és művészcsoportok bemutatásával.

A Balogh Rudolf-díjas fotográfus, Urbán Ádám munkájának immár tíz éve jelentős témája a cirkuszi világ.

A kiállított sorozat egészen új irányból enged betekintést ebbe az egyszerre különös és elbűvölő univerzumba. A befogadónak ezúttal lehetősége nyílik bepillantani a porond és a függönyök mögé, ahol nem csupán maga a csoda, hanem az ahhoz vezető, emberi megpróbáltatásoktól és az egyén határainak feszegetésétől rögös út is megmutatkozik.

Ahogy Szerényi Tamás újság- és prózaíró, a sorozatról készült fotóalbumban szereplő szövegek szerzője fogalmaz: „Urbán Ádám képei kitágítják a perspektívát és felszabadítanak minket a narratíva kötöttségei alól, hiszen a cirkusz egyre inkább narratív műfaj, a többkötetes sikerregények, a nézettségi rekordokat döntő, folytatásos mozifilmek és sorozatok korában a cirkusz is belesimult a vonatkozó trendbe, és egyre inkább a történetmesélésen keresztül igyekszik újradefiniálni önmagát. Ezt a narratív héjat lehántva mutatja be egészen új megvilágításban, illetve fejezetenként más és más fénytörésben a cirkusz intézményét és a cirkuszi létezés különféle stációit a fotográfus-szerző. (…) Külön érdekessége a sorozatnak, hogy a fotográfus nem »csupán« dokumentál, hanem kalauzol is bennünket, hiszen a képeken érződik a bennfentesség kiváltsága és a jó értelemben vett részrehajlás, amellyel a fotográfus a témájához viszonyul. Empátia és rajongás sugárzik minden egyes felvételből, így azok szubjektív naplóként, egy láthatatlan társulati tag vizuális tanulságtételeként is értelmezhetőek.”

A Staféta című kiállítássorozat, amelyet arany fokozatú támogatóként az Allianz Hungária Zrt., bronz fokozatú támogatóként az MKB Bank Nyrt. támogat, 2021-ben és 2022-ben csaknem tíz városban mutatkozik be. A sorozat első állomásán, Budapesten a Farkas-Rákossy művészdinasztia munkáit ismerhették meg, „A türelem születése” című tárlaton pedig a debreceni közönség fedezhette fel neves művészek munkáinak mély jelentésrétegeit.

„A cirkusz láthatatlan lelke” című kiállítás március 31-ig látogatható a támogatáskezelő székházában,

munkanapokon 8 és 16 óra között. A nyolcadikai megnyitón köszöntőt mondott a kiállítás fővédnöke, Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár és Kőrösi Orsolya, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ ügyvezető igazgatója.

A kiállításmegnyitón közreműködött a Monarchia Zeneművész Egyesület vonósnégyese. A rendezvényt Monszpart Zsolt, a támogatáskezelő főigazgatója moderálta.