A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által alapított nyári kamarazenei fesztivált július 16. és 25. között rendezik meg, idei tematikája: a családfák.

A hangversenyeken zenészcsaládok lépnek fel, a repertoárban nagy zeneszerző-dinasztiák tagjai mellett családi tematikájú kompozíciók is szerepelnek. Minden eddiginél sűrűbb koncertprogram, nemzetközi és magyar fellépők, új helyszínek, izgalmas összművészeti kísérőprogramok várják a zene szerelmeseit a Zeneakadémián, a Budapest Music Centerben és más különleges budapesti helyszíneken: a Rumbach Sebestyén Utcai Zsinagógában, az ELTE Központi Könyvtárának gyönyörű olvasótermében, a Benczúr Házban és a Károlyi-palota udvarán.

A fellépő művészek közt van: Gidon Kremer és a Kremerata Baltica, Joshua Bell, Patricia Kopatchinskaja, Vilde Frang, Nicolas Altstaedt, Alexander Lonquich, Jonathan Cohen, José Gallardo, Mate Bekavac és Philippe Tondre, Baráti Kristóf, Várdai István, Horti Lilla, Fejérvári Zoltán és Balog József.

A tíz nap alatt
lezajló tizenhárom hangversenyt kerekasztal-beszélgetések, zenetörténeti
előadások, a Várfok Galériában rendezett kortárs képzőművészeti kiállítás, a
Fortepan anyagából összeállított fotókiállítás, vezető magyar színészek
részvétele és népzenei gálakoncert avatja valódi fesztivállá.

A Fesztivál Akadémia Budapest esti hangversenyeinek gazdag műsorából érdemes kiemelni a legendás litván hegedűművész, Gidon Kremer és együttese, a Kremerata Baltica vendégjátékát, Joshua Bellt, aki Piazzollát, Chaussont és Brahmsot játszik majd vagy a zseniális moldáviai hegedűművész, Patricia Kopatchinskaja fellépését, aki nemcsak Schönberg Holdbéli Pierrot című dalciklusát adja elő, hanem édesapjával, a zseniális cimbalmossal, Viktor Kopatchinskyval is játszik.

A járványhelyzet miatt idén a fesztivál idején nem lesz ifjúsági hegedűverseny, de május 25-től lehet jelentkezni a 2021 decemberében megrendezésre kerülő Hubay Jenő-hegedűversenyre, amelyre közép-európai országok húszévesnél fiatalabb hegedűsei jelentkezhetnek. A nemzetközi zsűri elnöke Boris Kuschnir, az összdíjazás 8500 euró, a nyertesek automatikus meghívást kapnak a 2022-es Nemzetközi Fehér Ilona-hegedűversenyre, amelynek zsűrielnöke Shlomo Mintz.

Nyitókép: Kelemen Barnabás és Kokas Katalin, a fesztivál művészeti vezetői. Fotó: Posztós János