Az Országos Széchényi Könyvtár a családok napjához kapcsolódó május 11-i ingyenes nyílt napján társasjátékokkal, épület- és raktársétával, kiállításokkal várja az érdeklődőket a Budavári Palota F épületében.

Homoludens.hu Egyesület játéksarka. Fotó OSZK..jpg
A Homoludens.hu Egyesület játéksarka. Fotó: OSZK

Az idő arcai című kiállítás innovatív módon, a gyermekek számára is élvezhetően, kalendáriumok, krónikák, képeslapok és fényképek mellett kézzelfogható és digitális különlegességek segítségével mutatja be ünnepeinket és az időhöz való viszonyunkat.

A magyar portréfényképezés kezdetei az 1840–50-es években című időszaki tárlat különleges technikájú fotográfiákat mutat be, ahol az 1848-as forradalom és szabadságharc kora embereinek arcvonásait fürkészhetik a látogatók.

A könyvtári épületsétán megismerhető az épület izgalmas története, az eredeti királyi palota épületének egy-egy darabja, s bebarangolható könyvtárunk egyik toronyraktára is, ahol megmutatják néhány féltve őrzött kincsüket is.

A Széchényi-kód szabadulószobában a felnőttek és a nagyobb gyermekek csapatot alkotva rejtélyeket kutathatnak korabeli források segítségével. A játszóházban ügyességi, nyelvi és irodalmi társasjátékokkal, kvízzel, Corvina-minta ihlette, arab ornamentikát idéző és fraktálszerű kirakókkal, jelvénykészítéssel készülnek a kisebbeknek.