December 3-án Gerlóczy Márton A csemegepultos naplója, december 12-én Péterfy-Novák Éva Egyasszony című regényéből készült előadás látható az Orlai Produkciós Iroda streaming műsorán. A monodrámákat Ötvös András és Tenki Réka játsszák.

„A lókolbászok akarták így. A lejárt májasok. A kolozsvárik. Ők mentettek meg, hogy újra embernek érezhessem magam.” A fiatal pesti író egy szép napon két dolgot határoz el: hogy egyedülálló, és hogy csemegepultos lesz. Hogy színt vigyen az életébe. Beleveti magát Budapest – és a Vásárcsarnok – sűrűjébe. Egy darabig minden jól alakul.

Gerlóczy Márton regényét a MOST Feszten a legjobb alakítás díjával elismert Ötvös András eleveníti meg a kolbászok, a májasok, a kolozsvárik segítségével. A csemegepultos naplóját Lőkös Ildikó írta színpadra, az előadást Göttinger Pál rendezte, akit munkatársként a tárgyanimációban és egyéb bábtechnikákban Schneider Jankó segített. A csemegepultos naplója december 3-án látható a SzínházTV.com-on.

„Forszírozott, rohamos szülés során somatomentálisan és mentálisan súlyosan sérült csecsemő.” Péterfy-Novák Éva majd minden orvostól ezt a diagnózist kapta, akinek megmutatta egyre súlyosabb állapotba kerülő kislányát, a pár hónapos Zsuzsit. A kislány hét évvel élte túl a diagnózist, édesanyja pedig harminc évvel a történtek után döntött úgy, hogy blogbejegyzésekben megírja együtt töltött éveiket. A megrázó őszinteségű blogból könyv született, a könyvből pedig ez a színházi előadás. Az Egyasszony igaz történet az élet fájdalmas titkairól, amelyekről nem szokás beszélni. Tragikus és egyben felemelő példázat, melynek különlegessége, hogy bár a rettenetet beszéli el, mégis rendíthetetlen életöröm sugárzik belőle.

Az alakításért Tenki Réka megkapta a Színikritikusok díját és a MOST Feszten a legjobb alakítás különdíját. A színpadi adaptáció Tasnádi István munkája, az előadás rendezője Paczolay Béla. Az Egyasszony december 12-én látható a SzínházTV.com-on.

A nyitóképen: Tenki Réka. Fotók forrása: Orlai Produkciós Iroda