fbpx

A csengő – ifjúsági operabemutató az Eiffel Műhelyházban

Donizetti egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg az Operaház. A Toronykőy Attila rendezésében látható előadás szeptember 30-án a nagyközönség előtt is debütál az Eiffel Műhelyházban.

Az öreg sorrentói patikus, Don Annibale lakodalmát követően épp szép és fiatal hitvesével, Serafinával készül eltölteni a nászéjszakát. Éjjel azonban újra és újra megszólal a csengő, és válogatott furcsa alakok érkeznek a patikába különböző problémákkal Don Annibale nem kis bosszúságára. A vén gyógyszerész nem sejti, hogy a betegek álruhái mind az ifjú Enricót rejtik, aki ugyancsak szerelmes Serafinába, és mindent elkövet, hogy a friss házasok együttlétét megakadályozza.

Toronykőy Attila, aki A csengő új színrevitelének látványvilágát is megalkotta, az Opera számára eddig olyan nagy sikerű ifjúsági előadásokat is készített, mint a Pomádé király új ruhája (2007), a Parázsfuvolácska (2014) vagy a [szkikki] 2.0 (2022), de az Operatúra Papagenóval is az ő koncepcióját követi. A rendező a fiatal közönség esetében fokozottan kíván hatni minden érzékszervre, amiben a vetítések és a díszletek különösen nagy hangsúlyt kapnak: „A mai világ nagyon sokat ad a szemnek, elég csak a TikTokra vagy a YouTube-ra figyelni. Olyan vetítéseket alkalmazunk, amelyek segíti az operát, és ha valaki esetleg unja a zenét, a látvánnyal még le tudjuk kötni. A szereplők mai ruhákat hordanak, ezáltal is érzékeltetve, hogy hozzánk hasonló emberek vannak a színpadon is. Donizetti dallamos zenéje csodálatos, de az operának az a furcsasága és olykor riasztó eleme, hogy itt mindenki énekelve beszél. A recitativók terén szerencsére a musicalek mostani gyakorlata is sokat segít nekünk, másrészt én ezeket a részeket szeretem a legjobban rendezni, mert itt szinte minden megengedett, és ilyenkor mutatkozik meg leginkább az énekesek színészi – és komikus – vénája.”

A közérthetőséget elősegítendő A csengő magyar nyelven, Blum Tamás fordításában lesz hallható, az említett vetítéseket Czeglédi Zsombor készítette. Az előadás főbb szerepeit Szvétek László* és Kiss András (Don Annibale), Fülep Máté* és Geiger Lajos (Enrico), valamint Megyimórecz Ildikó, Kapi Zsuzsanna és Rácz Rita* (Serafina) alakítják, a további szerepekben Ninh Duc Hoang Long és Kiss Tivadar* (Spiridione), Megyesi Schwartz Lúcia *és Farkasréti Mária (Madama Rosa) láthatók. A Magyar Állami Operaház Zenekarát Tóth Sámuel Csaba*, Farkasházi Dávid és Zsíros Levente vezénylik. (*-gal megjelölve a szeptember 30-i bemutató szereposztása olvasható.)

A csengőt 2023. szeptember 26. és 29. között 12 alkalommal látogathatják 8. évfolyamos diákok a Lázár Ervin Program keretében, az előzetes regisztráció alapján a telt házas előadásokon 5600 gyermek vesz részt. A fiataloknak szánt színházi produkció az MVM Pikoló Program része is. A diákelőadásokat követően a darab nyilvános premierje 2023. szeptember 30-án 17 órától lesz az Eiffel Műhelyházban.

Donizetti 1836-ban írt vígoperájának magyarországi bemutatóját 1926-ban tartotta a Magyar Királyi Operaház, ám a darab akkor mindössze 6 alkalommal volt látható. 1966-ban emlékezetes televíziós felvétel készült A csengőből Horváth Ádám rendezésében, Várhelyi Endre, Melis György és László Margit főszereplésével, majd 1971-ben mutatta be újra az Opera, ez alkalommal az Erkel Színházban, ahol Békés András színrevitele a már említett szereposztással ismét nagy sikert aratott. 1987-ben Galgóczy Judit az Operaházban vitte színre, majd az Ybl palota Királyi Lépcsőházában Szilágyi Gábor, Szfinx-teraszán pedig Fehér Balázs Benő rendezte meg – ez utóbbi produkció költözött tavasszal ifjúsági programként az Eiffel Műhelyházba, ugyancsak Toronykőy Attila átdolgozásában.

Fotók: Berecz Valter

A rovat további cikkei