fbpx

„A csillagok ti vagytok” – Évadot zárt a Miskolci Nemzeti Színház

Június 15-én véget ért a 2021–2022-es évad a Miskolci Nemzeti Színházban. Két vendégjátékkal még várják a miskolci nézőket a Nyári Színházban, a társulat pedig elkészült az új évad két produkciójával is, így most egy kis pihenőre megy a teátrum. Így zajlott a 198. évadzáró társulati ülés.

A falu rossza, valamint A „K” ügy előbemutatóit megtartották, a színház ezzel a két premierrel indítja majd a 2022–2023-as évadot szeptember elején. A Nyári Színházban az Orlai Produkció két vendégelőadásával várják a miskolci nézőket: június 16-án a Balkon kilátással, június 30-án pedig a Válaszfalak című előadást láthatja a közönség.

„Azt hiszem, még mindig nagyon szerencsés a csillagzatunk, és iszonyú nehéz úgy tartani az égboltot, hogy ezek a csillagok ott is maradjanak. Ezek a csillagok ti vagytok. A magyar nyelv nem ismer olyan formulát, ami kifejezheti azt a köszönetet, amivel tartozunk nektek” – intézte szavait Béres Attila igazgató a társulathoz.

Veres Pál, Miskolc polgármestere úgy fogalmazott: „Nem tudok és nem akarok elfogult lenni. Ebben a világban, amelyikben élünk, sokszor kiszolgáltatottakként, sokszor elszenvedőkként, háború és meg nem értés közepette, van egy hely Miskolcon, ahová megérkezni jó, ahol jó lenni. Az országban a miskolci színházban van az a hely, ahol a rendezők, színészek megfejthető, felismerhető és érthető üzeneteket fogalmaznak meg erről a világról. Választható utakat és megoldásokat mutatnak vagy egyszerűen csak elgondolkodtatnak. Ma ilyet nagyon kevés helyen látni.”

A társulati ülés során kihirdették a társulati szavazás eredményeit.

Az évad színművésze Bodoky Márk lett, a legjobb táncművész Mohai Cintia, a legjobb zenekari művész Fogarasi Tamás, a legjobb énekkari művész pedig Zamatócky Florianna. A vezetőség által odaítélt Spiritus-díjat idén Kriston Szabolcs kelléktárvezető kapta. A Művészeti Tanács díjával Koncz Boglárka művészeti főtitkárt jutalmazták.

A színház az idei évadban saját közönségszavazást is indított, melynek során a nézők az előadások látogatásakor szavazócédulán adhatták le voksaikat a legjobb színművésznőre, színművészre, kedvenc előadásukra, emellett egy 1-től 10-ig terjedő skálán szavazhattak, mennyire vannak megelégedve a színház művészi irányvonalával.

A legjobb színművésznő Czvikker Lilla lett, a legjobb színművész Rózsa Krisztián, a kedvenc előadás pedig a Producerek című musical lett. A szavazatok alapján elmondható, hogy a közönség elégedett a színház művészi irányvonalával, ugyanis a szavazatok legnagyobb részét a 9-es és 10-es tette ki, 1-es értékelés összesen tíz érkezett.

Béres Attila és Czvikker Lilla

Az Észak-Magyarország által alapított és indított szavazáson szintén voksolhattak a színházkedvelők kedvenc színművészükre és előadásukra. Idén ez Bodoky Márk színművész és a Bolha a fülbe előadás lettek. A díjakat Hajdu Mariann, a lap szerkesztője adta át.

Losó József, a Mirelite Mirsa Zrt. vezérigazgatója és felesége évek óta a Miskolci Nemzeti Színház támogatói, akik évről évre díjjal jutalmaznak egy-egy színművészt. Idén Czakó Julianna és Rózsa Krisztián színművészek kapták az elismerést, melyet Losó Adrienn nyújtott át.

Két örökös tagot avatott idén a miskolci színház: Kozma Attilát, a Miskolci Balett művészeti vezetőjét és Kramcsák János műszaki vezetőt.

A nyár során a miskolci társulat három vendégszereplésekre is készül: július 6-án a Tartuffe, augusztus 31-én A revizor látható a Városmajori Szabadtéri Színpadon, július 13-án pedig a Lear halála című előadás látogat el a Gyulai Várszínház Kamaraszínpadára.

Nyitókép: Béres Attila és Rózsa Krisztián. Fotó: Hajdufi Péter

A rovat további cikkei