Az Európai Unió Tanácsának 2023-as spanyol elnöksége keretében érkezik Budapetre Benito Román 55 darab, 1975 és 1985 között készített fényképe, melyeken keresztül Spanyolország egyik legizgalmasabb évtizedét ismerhetik meg az érdeklődők.

Benito Román fényképei egy kétarcú Spanyolországot tükröznek, ahol a hagyományok mélysége a modernség utáni vágyakozással és az új Alkotmány kikiáltása okozta lelkesedéssel keveredett. A csodálatos évtized című kiállítás anyagát Chema Conesa kurátor válogatta. Az 55 fénykép hiteles portrét rajzol ki egy olyan évtizedről, amelyben a spanyolok felfedezték az önmagukba vetett hitet.

A politikai eszköz a törvények törvényének, az Alkotmánynak a kihirdetése volt, amely a kritikai hangok ellenére is hiteles egyesítője volt a harmóniára vágyó társadalomnak. Akkoriban Benito Román sajtófotósként elhatározta, hogy a hétköznapi élet látszólag lényegtelen eseményeit minden nap megörökíti, az azóta eltelt időben fotói a társadalompolitikai változás egyik legfontosabb képi lenyomataivá váltak. Madrid vidékét egész Spanyolország tükreként mutatják be: összehozza a kunyhókat és a felhőkarcolókat, a szakszervezeti tagokat és a munkaadókat, a világiakat és a vallásosokat, a hősöket és a gazembereket, akiket az eltelt idő az akkor leküzdött ellentétek kedves szereplőivé változtatott.

Benito Román a ’70-es években kezdte fotós pályafutását. A madridi Iparművészeti és Művészeti Mesterségek Iskolájában tanult fényképészetet. 1973-tól Beno néven a Triunfo és a Hermano Lobo magazinok munkatársaként fotómontázsokat készített. 1974-ben átmenetileg Párizsba költözött, és leszerződött a Sipa Press ügynökséggel. Ezt követően, 1976 és 1977 között az Opinión munkatársa volt, majd 1977-től 1978-ig riporterként dolgozott többek között a Gaceta Ilustrada, a Líbera, a Posible és a La Calle folyóiratnál.

1978 szeptemberében létrehozta az El Periódico de Madrid fotórovatát. Ezután szabadúszóként folytatta pályafutását a Cover y Contact ügynökségnél, valamint olyan folyóiratoknál és magazinoknál, mint az El País, az El Mundo, az Interviú, a Muy interesante, az Época, a Panorama, a Bauer, az Euromoney, a Newsweek és a Hueber Verlag. Emellett több kiadónál is megfordult, mint például az Argos Vergara, a Salvat, a Santillana, a Planeta, a Plaza y Janés vagy az Espasa. Sokszorosan díjazott fotográfus.

Nyitóképen Benito Román Grupo de personas en La Vaquería című képe. Forrás: Cervantes Intézet