Cziffra György hitvallásához hozzátartoznak a különleges, műfajokon átívelő művésztalálkozások éppúgy, mint a tehetségek felkarolása. A programsorozat művészeti vezetője, Balázs János zongoraművész szerint az emlékév kiváló alkalmat teremt arra, hogy a műfajok és művészeti ágak között hidat képezzen. Így a klasszikus koncertek mellett a népzene és a társművészetek is helyet kaptak a programban, és hallhatók lesznek a fiatal generáció tehetségeinek bemutatkozó hangversenyei is.

A Hegyvidék Kulturális Szalonban színpadra lépnek a Cziffra Fesztivál korábbi Ifjú Tehetség-díjas művészei. Február 11-én Kokics Dorina Fanni (klarinét), Báró Lili (hegedű), Gyúró András (ütőhangszerek), március 6-án pedig Dénes András (harsona), Haraszti Emma (hegedű), Kokics Dorina Fanni (klarinét) és Sas Veronika (hegedű) koncertjét hallhatjuk.

Február 11–14. között kibővült kurzuskínálattal (zongora, operaének, cimbalom) rendezik meg a Mesterakadémiát a kőbányai Kroó György Zeneiskolában, ahol ingyenes részvételt biztosítanak a szakmai zsűri által kiválasztott fiatal zenészeknek, hogy olyan művészektől tanuljanak, mint Miklósa Erika, Dráfi Kálmán és Lukács Miklós.

Pál István Szalonna
Fotó forrása: czifrafesztival.hu.

Február 15-én különböző műfajok találkozásának leszünk részesei a MOMkult színpadán, ahol Pál István Szalonna prímás és Bandája mutatja be a népzene és klasszikus zene találkozásait Liszttől Bartókig, Máramarostól a Felvidékig. Négy Cziffra Fesztivál Tehetség-díjas klasszikus zenész lesz a partnerük: Horti Lilla (ének), Pusker Júlia (hegedű), Kállai Ernő (hegedű) és Kovács Gergely (zongora).

Február 17-én szó lesz isteni és emberi művészetről, hitbéli alkotásról, művészi hitvallásról. Rudolf Péter színművész, Kozma Imre Atya katolikus pap és Balázs János zongoraművész találkoznak a MOMkult színpadán, hogy Bősze Ádám zenetörténész vezetésével kísérletet tegyenek hit és művészet kapcsolódásainak feltárására. Az estet Lukács Miklós és Balogh Kálmán cimbalomjátéka színesíti.

A legkisebbek számára Eckhardt Gábor zongoraművész, a Zeneakadémia tanára február 21-én híres zeneszerzők gyermekkori, vagy gyermekek számára írott zongora kompozícióiról tart hangszerbemutató koncertet.

Nyitókép: Horti Lilla, fotó forrása: czifrafesztival.hu.