A zsűri 252 városból válogatta össze azt a 100 innovatív és jövőbarát, gyerekeket fejlesztő kezdeményezést, amelyektől érdemes tanulni. A Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria a kreatív mezőnyben került a legjobb 100 szervezet közé.

Idén összesen nyolc kategóriában böngészhetnek a szülők, hogy megtalálják a gyerekük számára legjobb iskolán kívüli programot: tudomány, digitális világ, kreatív, egészség, fenntarthatóság, esély, tudatos nevelés, illetve a világ és én. Nemcsak életkor, helyszín, hanem a fejlesztendő kompetencia és érdeklődési terület alapján is van lehetőség keresni a kezdeményezések között.

A Deák17 Galéria 2015 óta működik a fővárosi önkormányzat fenntartásával. Az intézmény a nívós Edison100 listára többek között azért kerülhetett fel, mert nemcsak kiállító- és közösségi térként, valamint művészetpedagógiai centrumként funkcionál, hanem művészeti nevelést támogató feladatot is ellát.

Az intézmény az egyik legautentikusabb módszert választotta a kortárs közönség nevelésére: gyerekek és fiatalok, illetve kortárs képzőművészek hasonló témában, rokon szellemiséggel készült alkotásait állítja egymás mellé. Kiállításaival és programjaival képes megszólítani a 3–23 éves korosztályt, akik a galéria visszajáró törzsközönségeként idővel művészetértő és -szerető, társadalmilag tudatos és kritikusan gondolkozó felnőttekké válnak.

A galéria művészetpedagógiai és múzeumpedagógiai módszerekkel iskolán kívüli alkotóműhelyt hoz létre, ahol az önismeret, a csoportmunka, a projektmenedzsment, a tervezői folyamatok, a nézőpontváltás, a történetmesélés, a digitális technikák bemutatása és a környezettudatosság szempontjai kerülnek előtérbe. Az intézmény tevékenysége teljes mértékben nonprofit jellegű, kiállításai és programjai ingyenesek.

A lista szereplői közül a különböző kategóriák legkiemelkedőbb szereplőit augusztus 31-én díjazzák, emellett közönségszavazás is indult, hogy kiderüljön, a szülők és pedagógusok véleménye szerint melyik kezdeményezés érdemes a közönségdíjra. A szavazásra augusztus 29-ig van lehetőség.

Nyitókép forrása: Deák17 Galéria