2021-ben a Deák17 Galéria is felkerült az Edison100-as listára, amely olyan hazai, innovatív és jövőbarát kezdeményezéseket fog össze, amelyek az iskolai kereteken túl az óvodás és iskolás gyermekek kritikai gondolkodását és kompetenciáit fejlesztik. Az Edisonplatform egyik célja, hogy hiteles iránytűként segítsen olyan szülőknek, akik keresik a lehetőségeket a gyerekeik fejlesztéséhez, és szeretnének tudatosan készülni a jövőre.

A zsűri 252 városból válogatta össze azt a 100 innovatív és jövőbarát, gyerekeket fejlesztő kezdeményezést, amelyektől érdemes tanulni. A Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria a kreatív mezőnyben került a legjobb 100 szervezet közé.

Idén összesen nyolc kategóriában böngészhetnek a szülők, hogy megtalálják a gyerekük számára legjobb iskolán kívüli programot: tudomány, digitális világ, kreatív, egészség, fenntarthatóság, esély, tudatos nevelés, illetve a világ és én. Nemcsak életkor, helyszín, hanem a fejlesztendő kompetencia és érdeklődési terület alapján is van lehetőség keresni a kezdeményezések között.

A Deák17 Galéria 2015 óta működik a fővárosi önkormányzat fenntartásával. Az intézmény a nívós Edison100 listára többek között azért kerülhetett fel, mert nemcsak kiállító- és közösségi térként, valamint művészetpedagógiai centrumként funkcionál, hanem művészeti nevelést támogató feladatot is ellát.

Az intézmény az egyik legautentikusabb módszert választotta a kortárs közönség nevelésére: gyerekek és fiatalok, illetve kortárs képzőművészek hasonló témában, rokon szellemiséggel készült alkotásait állítja egymás mellé. Kiállításaival és programjaival képes megszólítani a 3–23 éves korosztályt, akik a galéria visszajáró törzsközönségeként idővel művészetértő és -szerető, társadalmilag tudatos és kritikusan gondolkozó felnőttekké válnak.

A galéria művészetpedagógiai és múzeumpedagógiai módszerekkel iskolán kívüli alkotóműhelyt hoz létre, ahol az önismeret, a csoportmunka, a projektmenedzsment, a tervezői folyamatok, a nézőpontváltás, a történetmesélés, a digitális technikák bemutatása és a környezettudatosság szempontjai kerülnek előtérbe. Az intézmény tevékenysége teljes mértékben nonprofit jellegű, kiállításai és programjai ingyenesek.

A lista szereplői közül a különböző kategóriák legkiemelkedőbb szereplőit augusztus 31-én díjazzák, emellett közönségszavazás is indult, hogy kiderüljön, a szülők és pedagógusok véleménye szerint melyik kezdeményezés érdemes a közönségdíjra. A szavazásra augusztus 29-ig van lehetőség.

Nyitókép forrása: Deák17 Galéria