A Győri Balett május 21-én este 7 órától mutatja be a Szigligeti Színház nagyszínpadán a Kodály Zoltán műveire komponált Romance című kortársbalett-előadást. Az előadás rendező-koreográfusa Velekei László, a Győri Balett igazgatója, aki 2013-ban dolgozott először Kodály Zoltán műveire, így született meg a nagy sikerű KODÁLY című darab. Ezt újragondolva alkotta meg a világhírű zeneszerző munkásságának minden szegletéből hasító Romance című koreográfiáját, tisztelegve ezzel a magyar zenetudós, zeneoktató és népzenekutató előtt.

Május 23-án szintén este 7 órától a debreceni Csokonai Színház vendégszerepel Nagyváradon: a Szigligeti Színház meghívására Bornemisza Péter Magyar Elektráját viszi színre. Az előadást a Szigligeti Társulat korábbi művészeti vezetője, a Jászai-díjas Szabó K. István rendezte, a főszerepben pedig a nagyváradi közönség által jól ismert Ráckevei Anna látható.

A Magyar Elektra olvasópróbája
Fotó: Máthé András

A Pelopidák nemzetét ősi átok sújtja, amely egy megállíthatatlan, visszafordíthatatlan bosszúsorozatban teljesül be. Az Elektra ennek a hosszúra nyúló, véres családi történetnek egy mozzanata. Az ókori motívum számos feldolgozása közül a Bornemisza-féle Magyar Elektra (Móricz Zsigmond adta címváltozatban) azért is különleges, mert a pogány históriát keresztény kontextusba helyezi.

Nyitókép: Romance, forrás: Győri Balett