fbpx

A debreceni kulturális és tudományos élet minden jelentős szereplője részese lesz jövőre az irodalmi emlékévnek

A debreceni kulturális és tudományos élet minden jelentős szereplője részese lesz az irodalmi emlékévnek 2023-ban. Erről tartottak sajtótájékoztatót a Debreceni Református Kollégiumban 2022. november 17-én.

Puskás István alpolgármester úgy fogalmazott: „2023 egy sor olyan évfordulót hoz a naptárba, ami számunkra és a magyar kultúra számára fontos lehetőség arra, hogy ne csak megemlékezzünk a magyar kultúra nagy múltbéli teljesítményeiről, ne csak a történeti gyökereinket, hagyományainkat tekintsük át, hanem ezeket a nagy életműveket az élő, jelenlévő módon mutassuk majd meg.”

Elmondta, a jövő évben ünnepeljük Petőfi Sándor és Madách Imre születésének 200. évfordulóját, 2023-ban lesz a Himnusz születésének bicentenáriuma. A jövő évi programokban nagy hangsúlyt fektetnek Borbély Szilárd életművére is, aki jövőre lenne 60 éves.

Debrecen a város lakosságának legnagyobb részét próbálja majd megszólítani különböző pályázatokon és programokon keresztül. Tavasszal indult el a Könyv Barátai Hálózat, amelynek már harminc tagja van.

Vitéz Ferenc, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem (DRHE) rektorhelyettese négy pontban foglalta össze a jövő évre vonatkozó terveiket. Elsőként a jövő év tavaszán 15. szemeszterébe lépő DRHE Szenior Akadémiát említette, ahol négy-öt előadást a jeles évfordulóknak szentelnek. Másodikként a Scientia ac Educatio tudományos konferenciáról szólt, ahol az intézményi kereteket kiszélesítve várnak előadókat. Harmadikként kiemelte, hogy az emlékévhez kapcsolódva a Mediárium című társadalmi, egyházi és nevelési folyóiratba több tanulmánnyal készülnek, végezetül pedig azt, hogy az egyetemi hallgatóknak és a középiskolás diákoknak esszéíró pályázatot hirdetnek a jeles évfordulókhoz kapcsolódva.

Győri János, a Tiszántúli Református Egyházkerület (TTRE) közgyűjteményi igazgatója hangsúlyozta, hogy az irodalmi emlékévben a három nagy évfordulóra, a Petőfi-, a Kölcsey- és a Csokonai-évfordulóra koncentrálnak.

Fazakas Gergely, a TTRE presbiteri főjegyzője elmondta, jövőre Csokonai személye kerül a középpontba, akihez kapcsolódva a középiskolás diákok bevonásával konferenciát szerveznek.

Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója jelezte: az ország jelentősebb könyvtáraival, így az Országos Széchényi Könyvtárral is együttműködnek. Kiemelte, hogy Borbély Szilárd jövőre lenne 60 éves, és a Térey Könyvünnepen ezt szeretnék tematizálni.

Fotó forrása: Dehír

A rovat további cikkei