Interaktív térelemek és utcabútorok által elevenednek meg a Diótörő szereplői péntektől január 6-ig Budapesten a Liszt Ferenc téren

A Budapest Brand nZrt. Budapest Tuning pályázata részeként a FabLab Budapest fiatal tervezőgrafikusokkal együttműködve közösségi teret alakít ki interaktív térelemek és bútorok segítségével a Liszt Ferenc téren.

A téren E. T. A. Hoffmann Diótörő meséjének szereplői elevenednek meg Kecseti Lídia, Kezes Zsófi és Szőke Dóra illusztrációi segítségével. A térelemeket – köztük egy igazi zenedobozzal – Kincses Domonkos és Iszlai Gáspár tervezte.

„A mesében a karácsonyi ajándékok közül előbukkan egy furcsa fababa, egy vitézt mintázó diótörő, amely a főszereplő, Marika kedvence lesz, és miután az a nagy diótörésben megsérül, odaadó szeretettel ápolja. Bízunk benne, hogy a városlakók ugyanezzel a szeretettel viseltetnek majd az installáció iránt” – meséli a projekt művészeti vezetője, Török Georgina.

A FabLab Budapest aktív résztvevője a terézvárosi életnek, így nem volt kérdéses, hogy az installációnak a VI. kerület adjon otthont. A térelemek teljes gyártási dokumentációja nyílt forráskódú lesz, így azok városléptékűvé téve, megfelelő eszközök birtokában bárhol megépíthetővé válnak.

Az installáció 2022. december 9. és 2023. január 6. között látható a Liszt Ferenc téren.

Nyitókép forrása: Budapest Brand nZrt.