Az Apák és fiak – Táncelőadás Nagy Albert gyűjtései nyomán című előadást január 12-én, a Hamupipőkét 13-án láthatjuk a Nemzeti Táncszínházban.

A Duna Művészegyüttes Apák és fiak – Táncelőadás Nagy Albert gyűjtései nyomán című legújabb folklór előadását 2023 szeptemberében mutatta be, Hamupipőke című gyerekelőadásuk pedig hosszú évek óta nagy sikerrel fut. 2024 januárjában mindkét produkció látható lesz a Nemzeti Táncszínház színpadán.

A hivatásos néptáncegyüttes Apák és fiak – Táncelőadás Nagy Albert gyűjtései nyomán című legújabb produkciója az apák és fiak közötti szellemi kapcsolaton keresztül a hagyományról, az átörökítésről kíván szólni. Az előadásban a táncokon keresztül tisztelegnek a kiemelkedő munkát végző Nagy Albert néptáncgyűjtő munkássága előtt, aki az együttes művészeti vezetőjének, Juhász Zsoltnak volt mestere. Az színpadon többek között Szeged környékének leghíresebb gyűjtéseit is láthatja a közönség, a szegvári, baksi, hódmezővásárhelyi és kiskundorozsmai cigányság táncait, de Békés megyéből eleki, méhkeréki, Kalotaszegről nádasdaróci és inaktelki, Küküllő-mentéről pedig lőrincrévéi táncokat is bemutatnak a produkcióban, amelyben Kölcsey Ferenc Parainesis Kölcsey Kálmánhoz című művéből is idéznek részleteket Rubold Ödön Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész tolmácsolásában. Január 12-én újra láthatja a közönség a produkciót a Nemzeti Táncszínházban.

A Duna Művészegyüttes Hamupipőke című, gyerekeknek és családoknak szóló előadása hosszú évek óta nagy sikerrel fut a fővárosi és vidéki színpadokon egyaránt. Az interaktív elemekkel tűzdelt produkció a Grimm fivérek egyik legismertebb, örökérvényű meséjét dolgozza fel. A Ghymes zenéjére készült lendületes koreográfiákban megelevenedik a királyi udvar élete, a mostohák civódása, az elveszett cipő gazdájának keresése és a szerelmesek egymásra találása. A Duna Művészegyüttes az európai népek táncaiból merítve hozta létre a gyerekek számára érthető és élvezhető, látványos és derűs előadását, amely január 13-án a nemrégiben felújított különleges díszletében lesz látható a Nemzeti Táncszínházban.

Részletek, jegyek itt.

A nyitóképet Dusa Gábor készítette.