A Magyarországon is készített Dűne című szuperprodukció 10 Oscar-jelölése egyben a hazai filmes szakemberek munkájának elismerése is.

Több száz hazai filmes szakember közreműködésével főként Magyarországon készült Denis Villeneuve rendezésében a Dűne című szuperprodukció, mely közel 400 millió dolláros bevételével és a múlt héten bejelentett tíz jelöléssel az Oscar-díjakra 2021 legsikeresebb mozifilmjeinek egyike. Az előkészítést követően több mint négy hónapig tartott a Dűne magyarországi forgatása 2019-ben a Mid Atlantic Films közreműködésével, és néhány hetes pótforgatásra is sor került a Pioneer Pictures szervezésében 2020-ban.

Sipos Zsuzsanna berendezőt a Dűnéért Oscar-díjra jelölte az Amerikai Filmakadémia a látvány kategóriában Patrice Vermette látványtervezővel együtt.

A hosszú évek óta hazánkban élő és dolgozó Mac Ruth hangmérnököt a Dűne hangvilágát megalkotó csapattal együtt jelölték Oscar-díjra a hang kategóriában, a szakembernek ez már a negyedik Oscar-jelölése.

A stúdiókapacitás növelése mellett a hazai filmipar további fejlődésének kulcsa a szakember-utánpótlás biztosítása, valamint a filmes szakemberek továbbképzése a gyorsan változó piaci igényeknek megfelelően. A Nemzeti Filmintézet képzési igazgatóságának csapata szakmai programokkal segíti a filmesek továbbképzését és a mozgóképgyártás iránt érdeklődők pályaorientációját.

2021-ben nyolc hiányszakma képzését támogatta az NFI összesen 50 millió forinttal. A támogatott képzéseken a program 2016-os indulása óta már több mint ötszáz szakember végzett. Újdonságként mozgóképszakmai pályaorientációs rendezvények támogatására is kiírt pályázatot az NFI, melynek célja a középiskolai és egyetemi pályaorientáció elősegítése.

A pályakezdő és pályamódosító filmesek körében egyaránt rendkívül népszerű Fast Forward Program tizenkét offline és online programmal jelentkezett tavaly, amelyek a zöld filmgyártástól egészen a virtual productionig bezárólag számos jövőbemutató szakmai területet érintettek.

Az NFI képzési igazgatósága működteti a Filmesgyakornok.hu online platformot, ahol a pályakezdők izgalmas filmes munkákat találhatnak. Magyarországon ez az egyetlen felület, ahol a producerek és a gyakornokok közvetlen összeköttetésben állnak, ezzel is segítve a fiatalokat, hogy eligazodjanak a filmkészítés különböző területein. Az izgalmasabbnál izgalmasabb szakterületek megismertetése céljával a Nemzeti Filmintézet Filmes szakmákról röviden címmel videósorozatot is közzétesz a YouTube-csatornáján.

Nyitókép: Legendary and Warner Bros. Entertaiment Inc./Dunemovie.com