A FAB Ensemble tizenhárom tagja – a fiatal és középgeneráció kiemelkedő művészei – és a hozzájuk társuló vendégek 2021 folyamán több mint tizenöt hangversenyt adnak, amíg másként nem lehetséges, online térben, online közönséggel.

A FAB Ensemble hújabbkon certjére február 2-án 19.30-tól kerül sor online ingyenes esemény keretében. A koncertet a Zeneakadémiáról közvetítik.

A koncerten Fenyő László és Palojtay János lesznek az alapítók, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás kamarapartnerei. Elsőként Kodály Zoltán fiatalkori hegedű-cselló duója lesz hallható, ez az 1914-ben komponált remekmű, benne mindennel, ami Kodály számára zeneszerzőként ekkoriban fontos volt: németes struktúra, franciás harmóniavilág, népzenei energiák.

Ezt követően Dohnányi Ernő 1902-es vonóstriója szólal meg. A darab a Dohnányit személyesen is bátorító Brahms hatását mutatja a legerősebben, de benne számos olyan elem megtalálható – például a második, Romanza feliratú tételben –, amely Kodály zenéje felé mutat előre. A koncert második részében a romantikus repertoár alapműve, Cézar Franck A-dúr szonátáját hallhatjuk majd: az eredetileg hegedűre írott, de csellóváltozatban is méltán népszerű darabot nyári Fesztivál Akadémián Perényi Miklóssal szólaltatta meg Palojtay János.

A szünetben Vitray Tamás beszélget Nagy-Kálózy Eszterrel és Rudolf Péterrel.

Részletek itt.

A nyitóképet Emmer László készítette.