fbpx

A fenntarthatóságról szól a Múzeumok Őszi Fesztiválja

A múzeumi fenntarthatóságot állítja középpontba az „Ezt mind fenntartjuk!” mottóval kezdődött Múzeumok Őszi Fesztiválja. A közel 120 múzeum részvételével csaknem másfél hónapon keresztül tartó rendezvénysorozaton országszerte több mint 500-féle program csalogat múzeumi látogatásra.

A fesztivál nyitóeseménye a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, Szentendrén tartott Csak tiszta forrásból! című, 20. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó, amely egyben a hazai múzeumi szakma legrangosabb kitüntetéseinek díjkiosztó ünnepsége is.

Október 3. és november 13. között közel 40 fővárosi és 80 vidéki helyszínen immár 17. alkalommal várja a látogatókat gazdag programkínálatával a Múzeumok Őszi Fesztiválja. A szervező és koordináló ezúttal is a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK), amely a hazai múzeumi élet rangos konferenciájával, az Országos múzeumpedagógiai évnyitóval indította el a rendezvénysorozatot.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja sajtótájékoztatóján, majd a megnyitó ünnepségen részt vett Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, akitől személyesen vehették át a díjakat a kitüntetésben részesült intézmények.

Az idei fesztivál fő témája a fenntarthatóság.

Célja, hogy rávilágítson a múzeumok természeti, szellemi és társadalmi területeken való szerepvállalására, tisztázza a fenntarthatóság fogalmát mind a lakosság, mind a múzeumi szakemberek körében, felhívja a figyelmet a múzeumok ez irányú tevékenységeire, amely meghatározhatja a jövőbeni stratégiájukat is. A Múzeumok Őszi Fesztiváljához csatlakozó intézmények nyolc tematika mentén szervezték meg a programjaikat.

A konferencián átadták a MOKK által kidolgozott kritériumrendszer alapján megítélt Családbarát múzeum elismerést a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Nádasdy Ferenc Múzeum – Művelődési Központ és Könyvtár és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Szennai Skanzen számára.

Négy intézmény részesült a múzeumi szakma rangos kitüntetésében, a Múzeumpedagógiai nívódíjban.

A Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény a Babra megy a játék! című offline programjáért, a Kassák Lajos Emlékmúzeum a Vándor Dada Szerkesztőség: Elidőzni a furcsaságnál című művészetpedagógiai programjáért, a Szennai Skanzen a Népi Múzsa – Iparművészeti szakmai gyakorlat a Szennai Skanzenben című programjáért és az Országgyűlési Múzeum a Letölthető vitajátékok című programjáért kapta meg a díjat.

Négy muzeális intézmény az országos múzeumi szakmai szervezetek Múzeumpedagógiai különdíját vette át.

Az ICOM Magyarország különdíját a Néprajzi Múzeum Keep calm! Türelemüvegek című online programja, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum Műhelytitkok – önmegvalósítás, alkotás, öröm című programja, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját az Iparművészeti Múzeum – Ráth György Villa Ezerarcú szecesszió című programja és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület különdíját a Hagyományok Háza „Nézd kézzel, lásd szívvel!” – Érzékszervi fogyatékos és nem sérült gyermekek együttnevelési programja kapta.

Idén hatodik alkalommal ismerte el egy múzeumi szakember munkáját a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az általa alapított Kiváló Múzeumpedagógus Díjjal.

A kitüntetést Kovács Éva Zsuzsanna, a Majk–Kamalduli Remeteség múzeumpedagógusa kapta meg áldozatos munkájáért. A múzeumpedagógiai elismerések ünnepélyes átadását követő, Csak tiszta forrásból című szakmai konferencia középpontjában a környezeti fenntarthatóság állt.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programkínálatáról bővebben az esemény weboldalán lehet olvasni.

Nyitókép: a Családbarát múzeum elismerést elnyert Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Szennai Skanzen. Fotó: Znamenák István

A rovat további cikkei