A Zsolnay Fényfesztivál pályázatot hirdet: a Fény Útja program új művészi igényű fényinstallációit keresik hét témakategóriában.

A 2024-es Zsolnay Fényfesztivál szervezői a Fény Útja állomásaira pályázatot írnak ki. Az alkotások egyaránt lehetnek új és korábban már bemutatott munkák, valamint csapatban és egyénileg is jelentkezhetnek a művészek.

A pályázat kiírói nem feltétlenül kész, teljesen kidolgozott alkotásokat várnak, így olyan ötletekkel is jelentkezhetnek a fényművészek, amelyek megvalósításához még támogatásra van szükség. A pályázat célja olyan fényművészeti alkotások létrehozása, valamint már meglévő alkotások bemutatása, melyek a fesztivál ideje alatt állandó helyszínként funkcionálnak majd.

A szervezők hét témakategóriát adtak meg a pályázatban, amelyek mentén dolgozhatnak az alkotók, kiemelve, hogy az ezekre reflektáló művek előnyt élveznek ugyan az elbírálásnál, de nem kizárólagosak a jelentkezést illetően. A 2024-es évben a környezettudatosság, a természetes fény, a közös többszörös, az art of nature, az urban legends, az I & I & AI, valamint a fényművésztelep elnevezésű témakategóriákban várják a jelentkezéseket.

A Zsolnay Fényfesztivál csapata technikai és művészeti tanácsadók bevonásával választja ki a nyertes pályaműveket. Az elbírálás során mások mellett figyelembe veszik az ötlet, a tartalom és a megvalósítás eredetiségét, koncepciózusságát, az alkotás és a tér előirányzott viszonyát, a művészi értéket, a leendő közönség igényeit, a témahasználatot, illetve a gazdaságos megvalósíthatóságot is. A pályázatról bővebb információ a Zsolnay Fényfesztivál honlapján található.

Nyitóképen a Gaia című, a földgömböt ábrázoló installáció a hetedik Zsolnay Fényfesztiválon Pécsett, a Kodály Központ hangversenytermében 2023. július 7-én. Fotó: MTI / Ruprech Judit