fbpx

A Festetics Palotában tart koncertet a 40 éves Mandel Quartet

Több mint 10 év után újra az eredeti összeállításban hallgathatja meg a közönség az elmúlt évtizedekben világot járt zenekart. Június 4-én a budapesti Festetics Palotában két programmal is készül a formáció.

A Mandel Quartet 1981-ben alakult Budapesten. Az együttesben Mandel Róbert középkori és reneszánsz tekerőlantokon, Kállay Gábor blockflőtéken, rebecen játszik és énekel, Jakobi László basszus rebecen és csellón, Márta István zeneszerző pedig csembalón és reneszánsz ütőhangszereken játszik.

A régizene-együttes Magyarországon kívül a legfontosabb hangversenyeit San Franciscóban a Berkeley Early Music Festivalon, Rio de Janeiroban a Theatro Municipalban, a Bregenzer Festspielén, a müncheni Deutsches Museumban, a tel-avivi Old Jaffa Chamber Music Festivalon, a comoi Autunno Musicale fesztiválon, a ferrarai Aterforumon és a mexikói Cervantino Festivalon adta. Számos televízió- és rádiócsatorna rendszeresen sugározza zenéjüket, de a régi magyar zene hírnevét öregbítették az élő show-műsorok is, így például szerepeltek az NBC Today című műsorában és a BBC Pebble Mill at One és Blue Peter televíziós programjaiban.

Mandel Róbert, az együttes művészeti vezetője mint hangszerkészítő és hangszerrestaurátor a múzeumokban fellelhető eredeti példányok hű másolataként maga készítette a hangszereit. Tekerőlantjával az 1980-as évek elején koncertezett az USA-ban, Ausztráliában és Izraelben.

A Mandel Quartet június 4-én a Festetics Palotában délelőtt 11 órakor gyerekeknek tart hangszerbemutató koncertet, majd este 7 órától jubileumi koncertet ad, amelyen középkori, reneszánsz és barokk táncokat hallgathat meg a közönség az együttes előadásában. Utóbbi esemény az MVM Koncertek sorozatának része.

Nyitókép: Mandel Quartet. Fotó: MVM Koncertek

A rovat további cikkei