A világ legrangosabb komolyzenei szaklapjának versenyében Fischer Iván együttese mások mellett a Bécsi Filharmonikusokkal és a Bajor Állami Zenekarral versenyzett az elismerésért, és a szavazatok több mint harmadát kapta meg. A BFZ-t az előző évi Brahms-felvétele alapján a szakmai zsűri jelölte a tíz legjobb közé, amelyből a nemzetközi közönség választhatta ki a kedvencét.

A díjat Erdődy Orsolya menedzser-igazgató és Simor András kuratóriumi elnök vette át a brit fővárosban tartott ceremónián.

A budapesti együttesre minden bizonnyal nem csak a magyar közönség szavazott, hiszen lemezeik mellett állandó turnézásaiknak is köszönhető, hogy nagy rajongótáboruk van többek között Németországban, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is.

Fischer Iván zeneigazgató a díj kapcsán elmondta: „Az év zenekara kategória az egyetlen, amelyet nem odaítélnek, hanem a közönség szavazatai döntenek el. Mi a zene szépségét, örömét igyekszünk megosztani a hallgatókkal, és a díj most ezt jelzi vissza számunkra.” Véleménye szerint a díj talán fokozni fogja az érdeklődést a Fesztiválzenekar iránt, és ösztönzi a koronavírus-járvány során óvatossá vált közönség visszaszivárgását a koncerttermekbe.

A képen Fischer Iván.