Idén a kötött technológiákra tervezett textilek mellett Pájer Emília és Vereczkey Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textilművészek egyedi alkotásai, valamint Zimonyi Gwendolinnak a Határtalan design című kiállításon díjazott, 3D-s animációval készült innovatív munkája és videóanimációja is látható lesz.

Az idei vendégkiállító Erja Hirvi, a világhírű finn Marimekko egyik tervezője. Munkái meghatározó eleme a természethez fűződő szoros kapcsolat, sokszor merít ihletet utazásai során is. Látványos alkotásait dekoratív grafikák, humor, élénk színhasználat vagy éppen az ellenkezője, finom és visszafogott tónusok jellemzik.

A VI. Texhibition szorosan együttműködik az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivállal, amelynek részeként a FUGA tereiben a kiállított textilek nyújtanak inspirációt és egyben kulisszát a fesztivál zárókoncertjéhez, amelyen az elhangzó darabok szólistái a művekhez leginkább illő textilek előtt szólaltatják meg a kompozíciókat, reflektálva a textiltervezésben és a zeneművekben egyaránt megjelenő közös nyelvre, a ritmusra, a különböző formai és tartalmi egységek vizuális és zenei megjelenítésének egymásra hatására.

Zimonyi Gwendolin díjnyertes 3D-s mintatervének részlete. Forrás: Határtalan Design

Az idei kiállításon bemutatkozik még Balázs Viola, Bene Vivien, Csíkszentmihályi Réka, Harányi Viki, Horváth Evelin, Kanics Márta, Kollár Ágnes, Koós Daniella, Lőrincz V. Gabi, Molnár Réka, Molnár Viktória, Regős Anna, Söptei Eszter, Szabolcs Erzsébet, Szabó Viktória, Szigeti Szilvia, Ujváry Berta, Vető Márta és Vörös Tara Zsófia.

A 2015-ben elindult Texhibition legfontosabb célja, hogy felhívja a figyelmet a textiliparra, a területen tevékenykedő tervezőkre és a műfajban rejlő kreatív lehetőségekre. A felkért dizájnerek és gyártók szoros együttműködésében prototípuskollekciók valósulnak meg, amelyeket a projektben részt vevő tervezők később szabadon felhasználhatnak, illetve közösen keresik a további értékesítési, fejlesztési lehetőségeket, nemzetközi kapcsolatokat.

Az elmúlt években több mint 50 textiltervező közel 200 különféle minta- és színvariációból álló prototípuskollekciója jött létre.

A kiállítás január 23-ig látható a Fugában.

Nyitókép: Erja Hirvi Tiara című pattern dizájnjának részlete. Forrás: Marimekko