A szervezet azt reméli, a közvélemény nem bélyegzi meg a támogatást elfogadó, illetve azt elutasító alkotókat. Öt író, költő jelezte eddig, hogy nem veszi át a Térey Jánosról elnevezett ösztöndíjat. A program öt éven keresztül támogatja a 35 és 65 év közötti alkotókat a minimálbérhez igazított összeggel, amely jövőre havi bruttó 320 ezer forint.

A Fiatal Írók Szövetsége fontos és hiánypótló kezdeményezésnek tartja a Térey-ösztöndíj tervét, ugyanis a középgeneráció számára olyan anyagi biztonságot és alkotói lehetőséget jelent, amely a minőségi magyar irodalom és kultúra támogatásához járulhat hozzá. A szervezet közleményében úgy fogalmaz: a díj Térey János életművének és emlékének méltó megőrzése lehet, valamint a kiemelkedő kortárs magyar irodalmi teljesítmények elismerését jelentheti.

A kommüniké hangsúlyozza: a FISZ az ösztöndíjra jelölés során mindvégig a szakmai szempontokat, vagyis a már elismert irodalmi teljesítményt, a hovatartozástól és minden ideológiai szándéktól független alkotói munkát és mindenekelőtt saját tagságának véleményét tartotta szem előtt. Az ennek eredményeként kapott személyi javaslatokból állt össze az a 30-as lista, amelyet a lehetséges jelöltek is megkaptak, illetve dönthettek jelölésük elfogadásáról vagy elutasításáról.

A szervezet „minden körülmények között kiáll saját jelöltjei mellett”. A FISZ a jelölési és döntési elbírálás eljárása során mindvégig úgy képviselte saját jelöltjeit, hogy a legkiválóbbak juthassanak támogatáshoz. A Fiatal Írók Szövetsége minden esetben jóhiszeműen, szakmai alapon döntött; a végleges lista a delegált kurátorok különböző szempontjait tükrözi.

A közlemény ugyanakkor megjegyzi: a Térey-ösztöndíj teljesítési feltételei számos kérdést vetettek fel. A FISZ a támogatás méltányos elosztására, valamint az ösztöndíj feltételeinek teljesítésére vonatkozó kétségeit és ajánlatait elküldte a Petőfi Irodalmi Múzeum részére.

A Fiatal Írók Szövetsége mindemellett egyértelműen elutasítja azt, hogy az előzetesen nem ismert, sok esetben tisztázatlan körülmények és hiányosságok miatt saját jelöltjeit méltatlan támadás érje, valamint elhatárolódik attól is, hogy bárminemű nemtelen támadás érje azt, aki él az ösztöndíj lehetőségével. A szervezet ugyanakkor határozottan tiltakozik mindennemű olyan retorzió ellen is, mely azokat éri, akik az ösztöndíjat bármilyen oknál fogva nem kívánják átvenni.

Bartók Imre író a negyvenöt díjazott nevének nyilvánosságra hozása után a Facebook oldalán jelentette be, hogy nem veszi át a Térey-ösztöndíjat. Úgy fogalmazott: „Enyhén szólva aggályosnak találom a díj létrejöttének körülményeit, annak átláthatatlanságát, az azt életre hívó Demeter Szilárd személyét…”

Azóta Csehy Zoltán, majd – a Litera értesülése szerint – három további szerző: Zoltán Gábor, Keresztesi József, Szőcs Petra is jelezte, hogy nem tart igényt az ösztöndíjra.

Nyitókép: Térey János. Fotó: Czimbal Gyula