A Francia Akadémia tagjai, a Halhatatlanok közé választották csütörtökön Mario Vargas Llosa Nobel-díjas perui–spanyol írót.

A 85 éves szerző tagságát már az első körben nagy többséggel megszavazták a meglévő tagok, annak ellenére, hogy Vargas Llosa az életkora miatt már nem is kerülhetne be a legrangosabb francia kulturális intézménybe. Az alapszabály szerint 2010 óta csak 75 év alattiakat lehetne beválasztani a Halhatatlanok közé. Az állampolgárságra nem vonatkozik semmiféle megkötés.

A jelenleg Madridban élő Mario Vargas Llosa, a 2010-es irodalmi Nobel-díj birtokosa soha nem publikált francia nyelven, noha folyékonyan beszél franciául, minthogy 1959-ben Párizsba emigrált. Ugyanakkor műveinek nagy többsége franciául is megjelent, és ő a külföldi szerzők közül elsőként került be még életében, 2016-ban a nagy klasszikusok műveit magába foglaló rangos Pléiade-kollekcióba.

 A Francia Akadémia először fogadott tagjai körébe Nobel-díjas írót 1933 óta, amikor Francois Mauriacot (1885–1970) választották a Halhatatlanok közé.

Az 1635-ben, XIII. Lajos király főminisztere, Richelieu bíboros támogatásával létrehozott Francia Akadémia a legrangosabb francia kulturális intézmény, fő feladata őrködni a francia nyelv fölött és összeállítani, gondozni annak szótárát.

Negyven akadémikus alkotja, akik életük végéig az intézmény tagjai maradnak – ezért nevezik őket „halhatatlanoknak” –, a megüresedő helyekre a többiek választják meg az utódot a francia kultúra és általában a társadalom arra legméltóbbnak tartott személyiségei közül. A testületben jelenleg öt megüresedett hely van, a 35 meglévő tag közül hat nő.

Fotó forrása: MTI/EPA-EFE/Jose Jacome