A ropogós héjú, hosszúkás francia kenyér, a bagett szerdán felkerült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) szellemi világörökségi listájára.

A párizsi székhelyű szervezet a bagett kézműves készítésének módját és fogyasztásának kultúráját sorolta a világörökségi listára, nem magát a terméket, mivel az UNESCO a megőrzendő hagyományokat ismeri el. A döntés a francia életmódot ünnepli: a bagett mindennapi rituálé, meghatározó eleme az étkezésnek, az étel megosztásának és az együttélésnek a szinonimája. Fontos, hogy ez a tudás és ezek a társadalmi hagyományok fennmaradjanak – mondta Audrey Azoulay, az UNESCO vezetője.

Egy legenda szerint Napóleon pékjeinek ötlete volt a hosszúkás forma, hogy a csapatok könnyeben tudják a kenyeret szállítani. Mások szerint igazából osztrák eredetű, egy August Zang nevű pék találta fel.

A francia kulturális minisztérium márciusban jelölte a bagettet a listára.

Franciaországban a pékségek száma folyamatosan csökken, elsősorban a vidéki területeken: míg 1970-ben 55 ezer házi készítésű péksüteményeket árusító pékség volt az országban (790 lakosonként egy), addig jelenleg már csak 35 ezer (kétezer lakosonként egy), s a szerepüket gyakran az üzemileg, adalékanyagokkal készített bagett váltotta fel.

A francia pékszövetség 2018 decemberében javasolta Emmanuel Macron elnöknek, hogy támogassa kezdeményezésüket az UNESCO világörökségi listára való felvételre. A szervezet szerint a XX. század elején megjelent, lisztből, vízből, sóból és élesztőből készült péksütemény az Eiffel-toronnyal együtt Franciaország legfontosabb jelképévé vált, és helye lenne a világörökségi listán.

A bagett mellett a párizsi háztetők és a Biou d’Arbois elnevezésű, középkori eredetű ünnepség pályázott a nemzeti jelölésre. Az UNESCO világ szellemi örökségének listájára évente csaknem száz új jelölt kerül fel hosszú pályázat után, amelyeknek először a nemzeti örökségi nyilvántartása kell bekerülniük, majd az adott ország kormánya mutathatja be őket az UNESCO illetékes bizottságának.

Az UNESCO 2018 decemberében a nápolyi pizzasütők mesteri szaktudását (a pizzatészta pörgetését a levegőben) vette fel a világ szellemi örökségének listájára, miután kétmillió ember kérte petícióban. A szellemi világörökségi lista már több mint 130 ország mintegy 600 hagyományát tartalmazza.

A képen bagettvásárlás Párizsban 1944-ben. Fotó: AFP