fbpx

A francia sztártáncos a művészi szabadság érdekében hagyta ott a Párizsi Operát

François Alu, a társulat nyers fizikumáról és virtuóz lépéseiről ismert 28 éves étoile-ja és a Párizsi Opera közösen adott ki egy közleményt arról, hogy a táncművész a művészi szabadságának beteljesítése érdekében elhagyja az intézményt – írja az AFP.

Hasonló kvalitású művészek távozása meglehetősen ritkának számít, legutóbb 1989-ben történt ilyen, akkor Sylvie Guillem választotta a szabadúszást, hogy a nemzetközi karrierjére fókuszálhasson.

Alut hét hónappal ezelőtt, a balettrajongók intenzív nyomására léptették elő a társulat legmagasabb rangú étoile pozíciójába.

Nyomás azonban más oldalról is érkezett, mivel a táncos a Dancing with the Stars francia változatának egyik bírájaként jelent meg a képernyőn. „Úgy döntöttem, megőrzöm a professzionális szabadságomat annak érdekében, hogy teljes mértékben beteljesüljenek művészi inspirációim” – fogalmazott Alu a közleményben.

A Párizsi Opera hangsúlyozta, hogy a döntés következményeként a táncművész és a társulat között új együttműködési formákat tesz lehetővé.

Alu a szólóműsorával járja Franciaországot, de amióta étoile lett, nem lépett színpadra anyaintézményében, ami precedens nélküli. A Párizsi Opera balettegyüttese ettől a távozástól függetlenül is turbulens időszakát él át: Jose Martinez decemberben veszi át a vezetést Aurélie Dupont-tól.

Nyitókép: François Alu balettművész. Fotó: AFP/Christophe Archambault

A rovat további cikkei