fbpx

A független vizsgálat szerint a Berlinalét nem befolyásolta első igazgatójának náci múltja

A Berlini Nemzetközi Filmfesztivált nem befolyásolta első igazgatója, Alfred Bauer egykori náci tevékenysége – ezt állapította meg egy független kutatás. A fesztivál novemberben nyilvános vitát rendez a kutatás eredményeiről, Bauer náci múltjának leleplezéséről – számolt be róla a Variety.com.

(L-r): Festival director Dr. Alfred Bauer, Claude Farrell, Lise Bourdin and Eddi Constatin at the Filmball in the Schöneberger Prälaten during the Berlin Film Festival on June 29, 1957. | usage worldwide (Photo by Günter Bratke / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

A berlini filmfesztivál megalapítása Oscar Martay, a II. világháború után Nyugat-Berlinben állomásozó amerikai hadsereg filmes tisztjének ötlete volt 1950-ben. A filmtörténész Bauer 1951-ben lett a Berlinale első vezetője, és 1976-ig igazgatta a filmfesztivált. 1986-ban bekövetkezett halála után a fesztivál a tiszteletére díjat is alapított. 2020 januárjában, a Die Zeit német napilap leleplezése nyomán derült ki náci múltja, amelyet haláláig titkolt.

A fesztivál a leleplezés után megszüntette a díjat, és megbízta a független Leibniz Kortárs Történeti Intézetet (IfZ), hogy tárja fel Bauernek a náci filmgyártásban játszott szerepét. A kutatás kiderítette, hogy az 1945–47 között folytatott, náci kapcsolatokat feltáró eljárásban Bauer az igazságot szándékosan meghamisítva eltitkolta a náci korszakban betöltött szerepének fontosságát. Az IfZ vizsgálata arra is rámutatott, hogy Bauer a náci filmgyártásban játszott szerepével segítette a náci rendszer stabilizását és legitimációját.

A kutatás eredményei nyomán a fesztivál felkérte az IfZ-t: derítse ki, hogy Bauer náci tevékenysége befolyásolta-e a filmfesztivál alakulását. A most elkészült tanulmány szerint Bauer náci múltja nem alakította ideológiailag a fesztivál programját. A kutatás eredményeivel kapcsolatban november 2-án nyilvános vitát rendeznek.

Nyitókép: Alfred Bauer, Claude Farrell, Lise Bourdin és Eddi Constatin az 1957-es Berlinale bálján. Fotó: DPA/dpa Picture-Alliance via AFP/Günter Bratke

A rovat további cikkei