fbpx

A gazdátlan kalapács a BMC-ben

Az UMZE Kamaraegyüttes Pierre Boulez korszakos remekművét, A gazdátlan kalapácsot állítja a hangverseny középpontjába január 15-én a BMC Koncerttermében. A René Char verseire, énekhangra és 6 hangszerre írt, 9 tételes kompozíció minden előadó számára rendkívüli kihívás, olyan mű, amely a 20. század második felének európai zenéjében nem kerülhető meg.

Csapó Gyula ugyancsak énekhangra, valamint 7 hangszerest foglalkoztató együttesre írta Huacas című darabját, melynek magyarországi bemutatója hangzik el a koncerten. A mű azték és spanyol szövegekre íródott, ajánlása – a konkvisztádorok és az inkvizíció áldozatai mellett – Pierre Bouleznek szól, hálából A gazdátlan kalapácsért. A műben leginkább Boulez ciklusformáló zenei gondolkodásmódjának hatása figyelhető meg, kreatív módon értelmezve.

Horváth Balázs Unisono című darabja nyolc hangszerest foglalkoztató együttesre készült. Boulez hatása itt konkrétabban jelentkezik a partitúrában: a szerző Boulez műveiben használt hangsorokat, akkordokat is alkalmazott a művében, jóllehet ezek a hallgató számára többnyire rejtve maradnak.

Kiemelt kép: Pierre Boulez

A rovat további cikkei