Gaga Csheidze grúz filmmenedzser, valamint Ji-vej Keng tajvani kurátor és dramaturg mellett a budapesti OFF-Biennále hatfős kurátorcsapatát is elismerték idén Németország hivatalos érdemérmével, a Goethe Intézet által kiosztott Goethe-éremmel, jelentette be Carola Lentz, a Goethe Intézet elnöke.

A díjjal minden évben azoknak a teljesítményét ismerik el, akik jelentősen hozzájárultak a nemzetközi kulturális kapcsolatokhoz és a német nyelv közvetítéséhez. A jelölteket a külföldi Goethe Intézetek javasolják, a díjazottakról szóló döntést egy szakmai zsűri hozza meg.

„Az idei díjazottak inspiráló módon teremtenek lehetőségeket és kapcsolatokat és hoznak létre olyan helyeket, ahol az emberek találkozhatnak és megtapasztalhatják a perspektívák sokszínűségét. Ezzel jelentős mértékben hozzájárulnak a kölcsönös kulturális megértéshez, a globális kapcsolatokhoz, valamint a véleménynyilvánítás és a művészet szabadságához” – mondta Carola Lentz, a Goethe Intézet elnöke a Goethe-érem idei díjazottjainak bejelentésekor.

A budapesti, 2014-ben alapított kollektívát méltatva Carola Lentz elmondta: „az OFF-Biennále a legnagyobb független, kortárs művészeti rendezvény Magyarországon, és művészi eszközökkel reflektál aktuális társadalmi, politikai és ökológiai témákra.”

Az OFF-Biennále mint „garázs-biennále” indult, hogy lehetőséget adjon képzőművészeknek és különböző társadalmi csoportoknak a találkozásra. A fesztivál már az első évben, 2015-ben nagy nemzetközi figyelmet keltett, és a további két alkalom során elismert művészeti rendezvénnyé fejlődött. Az OFF-Biennále mögött álló kollektíva hat kurátorból áll, tagjai: Erőss Nikolett, Lázár Eszter, Somogyi Hajnalka, Szakács Eszter, Szalai Borbála és Székely Katalin.

Gaga Csheidze az indoklás szerint múlhatatlan érdemeket szerzett a grúz filmművészet fejlődésében és nemzetközi térhódításában, és nagyban elősegítette Georgia kapcsolódását különböző európai és nemzetközi programokhoz. Ji-vej Keng pedig kurátorként, dramaturgként és fordítóként fontos szerepet játszik Tajvan kulturális kapcsolatainak bővítésében az előadóművészetek területén.

Az elismeréssel 1955 óta 70 országból összesen 375 személyt tüntettek ki, a díjazottak között volt Dogan Akhanli, Jurij Andruhovics, Daniel Barenboim, David Cornwell (John le Carré), Marilyn Douala Manga Bell hercegnő, Szofija Gubajdulina, Heller Ágnes, Neil MacGregor, Petros Markaris, Ariane Mnouchkine, Tali Nates, Shirin Neshat, a Sandbox Collective (Nimi Ravindran és Shiva Pathak), Irina Serbakova, Jorge Semprún, Robert Wilson és Helen Wolff, valamint Eötvös Péter és Tandori Dezső is. Az érmeket augusztus 28-án, Goethe születésnapján adják át Weimarban.

Nyitókép: Carola Lentz, a Goethe Intézet elnöke a Goethe-érem átadásán 2022-ben. Fotó: Bodo Schackow / DPA / AFP