A Gorg & Benzol nyerte az Öröm a Zene tehetségkutató-sorozat 2022/2023-as évadát a hétvégi nagydöntőben. Az eseményen csaknem ezer zenekar vett részt.

A hétvégi döntőbe az Öröm a Zene huszonhárom magyarországi és határon túli tehetségkutatójáról jutottak be a legjobbak. A debreceni Fülesbagoly Tehetségkutató döntőjéből az országos fináléba került trió az első helyezésnek köszönhetően automatikusan megkapja a Hangfoglaló Program négymillió forintos induló zenekari támogatását.

A Gorg & Benzol zenéje nehezen kategorizálható, instrumentális dalaikban váratlan formában bukkannak fel a fúziós jazz, a progresszív rock, a techno, a funky és még számos más stílus elemei.

Az együttesek koncertjeit egy ötfős zsűri nézte végig és értékelte: Andrásik Remo, az Öröm a Zene igazgatója, tanár, zenész; Cselőtei László, az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiumának vezetője; Major Eszter Artisjus-díjas szövegíró; Nagy Szabolcs zenei újságíró, PR-szakember és Warnusz Zsuzsa zenész, Artisjus-díjas zenepedagógus.

A zsűri döntése értelmében a Csikk, a Butterbros, a K-Moringa, a Liana, a Szaffi, a Microwaves, a The O2’s és a Trampúr jutott be a Hangfoglaló Program induló zenekari meghallgatására. Mint ismert, a Hangfoglaló Program minden évben élőben meghallgat együtteseket, és az alapján dönt a támogatásukról. Idén tizenöt formáció fog 2,5 és 4 millió forint közötti összeget kapni, támogatva ezzel terveik megvalósítását.

Négy együttes, az A Flirt, a Crescendo Selecta, a Kiss zenészek és a Visionless Humanity Újfalusi Gábor-díjat kapott. Az év felfedezettje a Boyongó zenekar lett.

„Tizenöt év tapasztalata alapján mondom, hogy idén volt az egyik legerősebb a mezőny. Jól látható, hogy valamifajta mozgás elindult a könnyűzene utánpótlásában, és jönnek fel a tehetségek” – közölte Andrásik Remo, az Öröm a Zene igazgatója.

A képen a Gorg & Benzol.