A hagyományos grúz és különböző klasszikus táncokat ötvöző Shukishvili tánctársulat műsora ismét Magyarországra érkezik. Lélegzetelállító jelmezek, lebilincselő mozdulatok és egy nagyszabású show várja a nézőket két alkalommal, 2024. április 10-én és 11-én az Erkel Színházban.

Mi a közös Charlie Chaplin, Bridgitte Bardot, Sting és az angol királynő között? Hogy mindannyian rajonganak a Grúz Állami Népi Együttesért.

Grúzia első hivatásos állami táncegyüttesét, a Sukhishvili Grúz Nemzeti Balettet 1945-ben Iliko Sukhishvili és Nino Ramishvili alapította. Ezzel párhuzamosan született meg a házaspárban a gondolat, hogy nemzeti tánckarra is szükség lenne, és létrehozták a Grúz Állami Népi Együttest. A sok munkának köszönhetően a Sukhishvili név hamarosan a virtuozitás, a mesterségbeli tudás és a tehetség szinonimája lett.

Nino és Iliko új koreográfiákat és különleges zenéket álmodtak táncaikhoz, így az általuk létrehozott, innovatív tánctársulat a kezdetektől jelentősen eltér a modern balett hagyományaitól. A Shukishvili folklór témákat modernizál és tölt meg klasszikus táncelemekkel. A kétórás program a grúz nemzeti néplélek változásának folyamatos története, Grúzia történelmét mutatja be. Mesél a grúz nép harcairól, szenvedéseiről és hősies küzdelmeiről.

A Grúz Nemzeti Balett díszes jelmezei és pompás koreográfiái a grúz nemzet lelkét fejezik ki, ahol a férfiak temperamentuma egyszerre harcias és nemes, képességeik lenyűgöző példái a keménytalp nélküli puha bőrcipőikben, lábujjon bemutatott forgások és ugrások, vagy a két szívdobbanás között féltérden bemutatott pörgéseik, míg a színpad felett lebegő elegáns nők kecses táncukkal kápráztatják el a közönséget.

A Grúz Nemzeti Balett öt kontinensen, több mint 90 országban közel tízezerszer lépett már fel, a világ szinte összes színpadán – a Sydney-i Operaháztól a New York-i Metropolitanig – legalább 50 millióan látták nagy sikerrel futó műsorukat. A társulatnak mintegy 150 táncosa és saját zenekara van.

Nyitóképen a Shukishvili táncegyüttes. Fotó forrása: Erkel Színház