fbpx

A Gyékénykoporsó nyerte a Lakiteleki Filmszemle fődíját

A budapesti rendező, Zsigmond Dezső A kolompok nyelvén – Gyékénykoporsó című filmje kapta meg a XXII. Lakiteleki Filmszemle fődíját, amelyet pénteken adtak át a Hungarikum Ligetben.

A XXII. Lakiteleki Filmszemlére ezúttal egyrészt művelődés kategóriában Kárpát-medencei hungarikumokat, helyi értékeket bemutató filmeket vártak, másrészt a Most mutasd meg! pályázati kategóriába 18 év alatti fiatalok nevezhettek mobiltelefonnal készített rövidfilmjeikkel, „helyi értékek a településemen és környezetében” témakörben.

A felhívásra hazai és határon túli alkotóktól összesen 118 alkotás érkezett. Az előzsűri októberi döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába 43 film jutott. A mintegy negyventagú zsűri elnöke Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, producer volt.

Zsigmond Dezső alkotásával Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének egymillió forintos különdíját, a Mediaworks Hungary Zrt. 100 ezer forintos különdíját, az Antológia Kiadó és Nyomda Kft. könyv- és ajándékcsomagját, valamint az M5 csatorna különdíját érdemelte ki.

Csák János kulturális és innovációs miniszter 1 millió forintos, a nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Technikum és Kollégium 25 ezer forintos és a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Kollégium 25 ezer forintos különdíját a kecskeméti Tóth-Pócs Roland A csodapipa című filmje kapta.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium 1 millió forintos különdíját és a Petőfi Népe 50 ezer forint értékű különdíját az Ami ÉLTET című filmért az ukrajnai Csapon élő Debreceni Kamillának ítélték. Az OTP Bank 1 millió forintos különdíját az Egy lúd, kétszáz tehén s vaj huszonhét dragonyos Csehétfalván című alkotás kapta, amelyet romániai középiskolások készítettek. A filmet a kovásznai Antal-Demes Szabolcs rendezte. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 500 ezer forintos, a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium 25 ezer forintos, a Darvas Fotóklub 25 ezer forintos és a Szegedi Arany János Általános Iskola 25 ezer forintos különdíjával a zsűri a budapesti Dózsa Endre Volt egyszer egy mozi című filmjét jutalmazta. A közönség döntése alapján az alkotás elnyerte A nap filmje címet is.

A Magyar Művészeti Akadémia 500 ezer forintos különdíját a Kerelőszentpáli Hallerek című filmért a csabdi Major Anita kapta. A Kairosz Kiadó 200 ezer forintos, a Neumann János Egyetem 200 ezer forintos és a lakiteleki önkormányzat különdíját a budapesti Kocsis Tibor Ezeréves vadvízország című alkotása érdemelte ki. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter különdíját a Faölelő című filmért a nagymarosi Végh Attilának ítélték. V. Németh Zsolt a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos, a Hungarikum bizottság tagja különdíját a budapesti Kovács László Akiket a háló megfogott című filmje kapta. A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. 150–150 ezer forintos különdíjait a Csoda című alkotásért a szegedi Szenek Orsolya, valamint a Nyaram Magyarország vizein című filmért a cserkeszőlői Bódi Vince vehette át. Nagy István agrárminiszter különdíjával a zsűri a makói Baráth Réka a Cirok, az örök című filmjét jutalmazta. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter különdíját a Betekintés a geszterédi aranyszablya rekonstrukciós folyamataiba című filmért a budapesti Pilló Ákos, a 15M 7,5cm Skoda Hegyi ágyú című alkotásért pedig a szintén budapesti Skultéti Péter érdemelte ki.

Mindezek mellett több más díjat és különdíjat is átadtak.

A fotón jelenet Zsigmond Dezső A kolompok nyelvén – Gyékénykoporsó című filmjéből.

A rovat további cikkei