Bagó Bertalan rendezésében október elején mutatják be Székesfehérváron a Shakespeare-klasszikust, amely a demokrácia kontra diktatúra problematikáját járja körül.

A főbb szerepekben Gáspár Sándort, Sarádi Zsoltot, Nagy Pétert és Krisztik Csabát láthatják a nézők.

Erős mondattal nyitott a Julius Caesar olvasópróbáján Bagó Bertalan rendező: „A háború nem oké, a halottak egyformák.” Shakespeare ebben a drámájában azt a dilemmát boncolgatja, ami szinte közhelyesen mindig aktuális: meddig mehet el az ember a hatalomért? Egy demokratikus rendszert hogyan lehet szinte észrevétlenül diktatúrába fordítani úgy, hogy az végső soron valójában a nép akaratából váljon azzá?

„El kéne jutni az emberiségnek oda, hogy valamelyest tanuljon a történelemből, az életéből, hogy ne ismétlődjön meg újra és újra ugyanaz. Nincs olyan eszme, nincs olyan igazság, ami a gyilkolás árán juthat hatalomra. Abban a pillanatban beszennyezi azt a tisztaságot, ha ez erőszak, gyilkosság árán születik meg” – hangzott el az olvasópróbán.

A Julius Caesarban összecsap két eszme, viszonylag egyértelműnek tűnik a döntés jó és rossz között. A kor, amelyben egy dicső győzelemmel kivívott hatalom áll szemben az erénnyel, szétzilálja az addig szilárdnak hitt alapokat. Egy népszerű figura, egy győztes hadvezér, Julius Caesar elindul az úton, hogy császárrá, a hatalom legfőbb képviselőjévé váljon. Egy maroknyi csoport március idusán tőrt döf a hatalom szívébe, mert nem akar zsarnokságot. Brutus vívódik, míg végül az ő tőre is véres lesz. Hazáját megmenti, mégis gyilkossá válik. 

A rendező szerint roppant fontos, hogy a fiatal generáció találkozzon Shakespeare-rel, ilyen problémákkal, hogy amikor napjainkban találkozik ilyen helyzetekkel, ne kiszolgáltatottan álljon a történtek előtt, hanem érezze, hogy ez már előfordult a történelem folyamán, és le lehet győzni.

A bemutató október 6-án lesz a színház nagyszínpadán.

Fotó: Fejér-Erdélyi Teréz